Golden retrievern, enkel och okomplicerad

Det finns de som gärna beskriver rasen golden retriever som enkel och okomplicerad. De finns även de som tycker att golden är en bra förstagångshund. Och så har vi bilden av golden som den perfekta barnhunden.

Ingen annan hundras är så väl använd i reklamvärlden som just golden retrievern. Det verkar som namnet golden retriever enbart förknippas med positiva egenskaper. Det gör rasen lätt att använda i all slags marknadsföring där det ser bra ut med en hund. Få annonsörer har med en rottweiler i en annons som riktar sig till barnfamiljer. Att rottweilern är en kamphund och golden retrievern är en familjehund tas som en självklarhet för de flesta.

Riktigt så enkelt är det förstås inte. De finns många rottweilers som är utmärkta familjehundar och de finns golden retrievrar som inte uppskattar barn alls. Jag har under en period av elva år tagit hem fem goldenvalpar från fyra olika uppfödare och jag kan inte påstå att någon av mina hundar har varit varken enkel eller okomplicerad.

Man kan inte generalisera hundraser. Det finns alltid olika individer, så även i en valpkull. Syster X kan vara väldigt olik broder Y. De flesta uppfödare ser skillnad på valparna i en kull och försöker para ihop rätt ägare med rätt valp.

Fel förväntningar
Om man inte är van vid hundar och köper sin första golden och tror att den är enkel och okomplicerad att äga och är lätt att träna, ja då kan det hända att man får en chock när man sitter där med en stark och egensinnig unghund.

Jag har hållit valp- och fortsättningskurser för spaniel- och retrieverraserna i snart tio år och under den tiden har jag träffat många förvånade och ibland förtvivlade goldenägare. – Att det skulle vara så jobbigt att fostra en golden? – Ska de vara så här vilda? – När lugnar den ned sig? Det är tragiskt för både hund och hundägare. Nu måste jag säga att ofta så slutar det väl. Men resan dit kan bli lång.

Många räknar inte med att de hade köpt en hund med alla dess nedärvda egenskaper. En hund som från början avlades fram för jakt (apportering av fågel och småvilt).

Det hör inte till ovanligheten med golden som sticker efter det mesta som rör sig; cyklar, andra hundar, katter, kaniner och allt annat som rör sig snabbt. Kvar står en ägare som inte har någon kontroll över sin lösa hund därför att den misslyckats mer att lära sin hund innebörden av orden nej och kom, något som varje hund som är lös måste kunna. Det kan tyvärr innebära ett liv i flexi-koppel för den stackars hunden.

Om man jämför golden retrievern med bruksraserna, (schäfer, rottweiler, boxer med flera), är golden retrievern lätt att träna om man är van vid hundar. Men man måste fostra en golden redan från början om det ska bli en trevlig hund. Det går inte av sig själv och det krävs både gott om tid och engagemang för att få en vardagslydig hund.

Min erfarenhet av ägare till labradorer och flattar skiljer sig markant från goldenägarna. De vet för det mesta att de har köp en hundras som kräver mycket och är inte lika förvånade över hur den unga hunden beter sig.

Tomt- och barnhund
Jag har under senare år även hört att golden är en bra tomt- och barnhund. Den kräver inte så mycket utan är nöjd bara den får lulla runt på tomten och så är den så bra för barnen! Golden är inte bättre med barn än de flesta andra raser. Man måste förstås lära barn och hund att umgås med varandra på ett vettigt sätt. Hunden måste respektera barnen och barnen måste respektera hunden. Tyvärr tror jag att vi utsätter våra golden för mer påfrestningar än vad man skulle göra med en annan ras.

En golden har generellt mer tolerans och säger ifrån senare än vad en schäfer gör. I och med att det tar längre tid innan den säger ifrån är det kanske därifrån det kommer att golden är så snälla. Men även en golden retriever kan bita ett barn. Det är fortfarande en hund och kan inte utsättas för allt vad ett lite barn kan hitta på.

Mycket hund i trevlig förpackning
Mer passande beskrivning av rasen än enkel och okomplicerad kan vara;

  • Aktiv och alert
  • Stark och stilig
  • Bärglad och busig
  • Robust och rolig
  • Pigg och påhittig
  • En jakthund

Lämplig förstagångshund
Jag tycker att man kan skaffa nästan vilken hund som helst som förstagångshund, om man är villig att lägga ned den tid och det engagemang som krävs för just den rasen och om man är villig att lära sig det som behövs.

Det handlar inte om valet av ras, det handlar om ägarens kunskap och vilja att lära sig samt engagemang och tid samt om uppfödarens engagemang för sina valpköpare. Köp gärna en golden retriever men köp den inte med tron att det är en enkel och okomplicerad hundras som inte kräver så mycket av dig som hundägare.

Om du vill ha en hund som inte kräver lika mycket titta då på gruppen sällskapshundar och inte på gruppen apporterande fågelhundar.