Avel

Under den här rubriken skriver vi om det vi tycker är viktigt i avelsarbetet, det vill säga att föda upp friska och sunda valpar som vi trivs och vill leva med. En golden retriever som ser ut och är som rasstandarden föreskriver. Det handlar företrädesvis om golden retriever.

Alla som föder upp hundar vet hur svårt det kan vara. Man kan ha de bästa intentioner med en kull valpar, men det kan gå helt fel i alla fall. Här delar jag med mig av några av mina erfarenheter.

Vi har en rasstandard som är fastställd av SKK och det innebär att en golden retriever kan se ut på flera olika sätt. Den kan vara ljus, guldfärgad eller mörk. Rasstandarden för golden är mycket öppen och det finns utrymme för många olika varianter.

Så här står det i rasstandarden om helhetsintryck och uppförande och karaktär:

HELHETSINTRYCK
Golden retriever skall vara symmetriskt byggd, välbalanserad, kraftfull och aktiv med flytande rörelser. Den skall utstråla sundhet och ha ett vänligt uttryck.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR
Golden retriever är följsam och intelligent med en medfödd arbetsförmåga. Rasen ska vara vänlig, tillitsfull och ha självförtroende.

Avelsmål
En uppfödare har säkert inte samma värderingar som en annan och kanske ser man olika på en och samma individ. Det gäller att kunna se objektivt på den egna hundens egenskaper och exteriör och det man själv tycker är viktigt att ta hänsyn till i sitt avelsarbete. Målet bör vara att föda upp golden retriever som rasstandarden föreskriver.

Målet med aveln
Kanske måste man börja med att ha ett mål med sin avel. Vilken typ av golden retriever vill jag föda upp? För mig är det självklart med en sund golden som ser ut som en golden ska göra. En golden ska man kunna använda till det mesta, det är en robust allround hund.

De ska kunna fungera i skog och mark, i dagens samhälle och vara en trevlig familjemedlem för en lång tid.

Exteriör och mentalitet samlat i en sund kropp. Temperamentet kan man absolut inte göra avkall på.

Vad man bör tänka på

  • att välja en bra avelstik
  • att välja en bra hane till sin tik
  • sunda och friska avelsdjur
  • temperament och exteriör
  • meriter

Vad symboliserar en bra avelstik
En bra avelstik är en tik som är enkel att para, valpar lätt, är en duktig mamma som tar väl hand om sina valpar. Tiken ska vara frisk, mentalt sund och trevlig att leva tillsammans med och som dessutom ser ut och är som rasstandarden föreskriver.

Och var hittar man då en sådan tik? Att man som jag, hade turen att få en duktig mentor redan från början som försåg mig med en bra avelstik från start, är få förunnat. Med tiden har jag insett att det inte är enkelt att hitta bra avelsdjur och ju mer jag lärt mig genom åren, desto svårare blir det. Tikarna lämnar mycket till sina valpar, de föder, fostrar och umgås med dem tills de är åtta veckor.

Val av avelshane
Målet bör vara att förbättra eller behålla egenskaper, exteriör och mentalitet hos avkomman. Idealet är att hitta en hane som har det mesta; en utmärkt mentalitet, en bra exteriör, dessutom är frisk och lämnar trevliga valpar. Och som är duktig att para.

Sundhet är inte bara friska höfter och armbågar, utan så väldigt mycket mer. Jag ser fortfarande en golden retriever som en frisk och sund hund. Sundhet är t ex en tik som kan valpa normalt och tar väl hand om sina valpar eller en hane som är duktig att para. Mycket går att jämföra med naturen och framför allt med vargarna.

Man ska naturligtvis undvika avel på individer som är sjukliga.

En kliniskt frisk hund
Ett exempel på en kliniskt frisk hund kan vara en HD-eller ED-belastad individ utan synbara problem; en hund som varit ohalt och utan besvär under hela sin uppväxt, men som får diagnosen HD eller ED vid ettårsröntgen.

När man röntgar en hund som inte haft några som helst besvär av sina leder under uppväxten, och hunden blir bedömd som ledbelastad, ska man komma ihåg att det är samma hund som före röntgentillfället. Detta innebär att den kan leva ett helt normalt liv.