Hur gick det sen

Efter all ansträngning som valpning innebär, både för tik och valpar, bäddades lådan ren och Selma fick sig en snabb dusch, sedan sov alla gott. Valparna låg tätt vid Selmas mage, lågmält sörplande.

Nu gäller att balansera matintag, dels för att Selma inte ska få lös mage och inte heller valparna får få för mycket att äta i början.

Moas aptitsoppa är ett bra alternativ. Den görs av kokt köttfärs som reds av med äggula och potatismjöl. Efter ett par dagar kan man börja blanda i foder i soppan.

Ingen temperaturhöjning för Selmas del, det är vanligt att tempen är förhöjd ett par dagar efter valpningen. Det är varmt och behagligt i sovrummet.

När en valp vaknar, väcks även de andra och de kravlar mot tikens spenar, trampandet kring tuttarna får mjölken att rinna till. Valparna sover och äter dygnet runt, Selma tvättar och pysslar. Det ska vara rent och tyst i lådan, då vet jag att alla mår bra.

På tredje dagen ville Selma följa med på promenad och det fick hon förstås, hon sprang som aldrig förr. Att röra på sig är viktigt, kroppen måste återhämta sig och motion är alltid bra.

Andra veckan
Selma ligger mest hela tiden i lådan hos sina valpar, ibland blir det för varmt och då lägger hon sig utanför. Hon släpper ogärna in katterna i sitt rum. De andra hundarna får inte vara i närheten, Selma ska ha lugn och ro. Det är lugnt i lådan, valparna äter och sover, ibland hörs ett rogivande kluckande när de sväljer.

Selma går med på promenaderna varje dag. Hon äter nu fyra mål om dagen, alltid lika hungrig.

Valparna har öppnat sina ögon.

Tredje veckan
Valparna är tidigt utvecklade, de springer redan omkring i lådan. Nu märks det att de börjar bli äldre. De hör när Selma kommer in i sovrummet till lådan.

Selma äter fyra mål mat om dagen, har rikligt med mjölk och är hos valparna regelbundet. Hon putsar och fejar med dom hela tiden. Nätterna tillbringar hon vid eller i lådan. Det är tyst och lugnt i lådan. Selma är en duktig mamma.

Det är starka och rejäla valpar, hårda i sina små kroppar. Pigmentet har kommit fint, alla är nästan kolsvarta på tassar, nos och runt mun.

Utflytt
Snart är det dags för utflytt i fina vädret, äta riktig mat och växa upp till starka valpar. Bara efter ett par dagar ute i sol och väder, är de annorlunda; starka små kroppar som far omkring. De ter fyra mål mat om dagen, varav ett vällingmål. Valparna är mycket glada, aktiva och livliga. Lyssnar fint på matsignalen, sover gärna i en hög och är väldigt gulliga.

ID-märkning, veterinärbesiktning och vaccination
Valparna ID-märks med mikrochip utan större klagan. Veterinär Monica Stavenborn kommer hem och besiktigar och vaccinerar valparna. De som ska utomlands behöver också ha EU-pass, vilket de får.

Och flytt
Allt har gått bra. I skrivande stund är valparna drygt tio veckor, de flesta har redan flyttat. En tik blir kvar här hemma, Louise (Rossmix Loire). Idag har min favorit, den röda tikvalpen, flugit till sitt nya hem i Rom. Hon ska där tränas till blindledarhund med uppdrag på Roms gator. Den bruna tiken, Rossmix Champagne, hämtas om en vecka av Emma som har Selmas mamma Åsa.