Helene Strömbom

Under tiden jag bodde hos mina föräldrar fanns det en dalmatiner hemma, han kallades Pocki. Pappa meriterade honom till både SUCH och FINUCH.

Min första egnahund var en cocker spaniel som jag köpte 1973, sedan följde ännu en cocker ochsenare även två yorkshire terriers. Min första golden retriever köpte jag i slutet av 80-talet. Labradorerna kom in i mitt liv under 2004.

1995 föddes den första ROSSMIX kullen, och ur den kullen kom en av mina stora favoriter, Rossmix Rugger. Kevin kommer för alltid att finnas med mig. Han var en pampig hane som var bara min, han valde noga vilka han ville tycka om, och jag blev utvald. Efter Kevin har jag haft Olle, Rossmix No Regrets och hans kullsyster Allis (Rossmix No More Waiting). Olle liknade sin pappa i mångt och mycket, men den milda godheten har han fått från sin mamma Friendship Merriwagga.

Nu föder jag upp både golden och labrador retriever samt mops tillsammans med Moa Persson och Kerstin Andersson under prefixet ROSSMIX.

Rossmix hundar ska vara intelligenta, aktiva, följsamma, lyhörda och trevliga familjehundar som även ska kunna användas till och för det mesta, en riktig allround hund. För mig är temperament väldigt viktigt, det är temperamentet, hur hunden är som vi lever med varje dag.

Vi har nästan alltid för många hundar här hemma, men alla ska ha promenader och egen gulltid. När vi har valpar, brukar det alltid bli ett par kvar, och då nästan alltid en hane. Det är inte alltid enkelt att välja valp vid åtta veckors ålder, därför är det utmärkt att kunna ha flera valpar kvar en tid för att se hur de utvecklas, och gärna då till valparna är över tre månader gamla.

Det jag tycker är roligast, är att träna och umgås med våra valpar. Livet med hundarna består till största delen av vardagen, tiden vi har tillsammans här hemma.

För mig har det varit en förmån att få resa i Europa och att få träffa andra uppfödare och deras hundar. Den första riktigt stora utställningen jag var på utomlands var världsutställningen i Amsterdam 2002. Där hade jag tre av mina hanar med mig, Rossmix Rugger i championklass, Rossmix No Regrets i jaktklass och Rossmix Take It All i Intermediate. Alla tre vann sina respektive klasser.

Under 90-talet var jag aktiv inom Golden retrieverklubben, dels genom att vara medlem i GRKs styrelse ett par år och sedan som redaktör för klubbtidningen Golden Nytt under nästan tio år. Några andra klubbtidningar har jag också färdigställt under åren, som t ex Labradoren och tidningen Taxen.

Jag har haft egna kurser i viltspår, jaktträning och vardagslydnad för valpar och unghundar, trimning och handling. Jag har godkänt genomgått Golden retrieverklubbens uppfödarutbildning, och har varit medlem i GRK sedan 1989.

Jag har också haft trimkurs och dömt flera gånger i Italien, Danmark, Finland och i Sverige.