Tiken uppfostrar

Mamma Twitch började tillrättavisa sina valpar när de var sex veckor gamla. Det här är hennes sista valpkull och vis av erfarenhet från de tidigare kullarna, vet hon exakt hur hon ska göra. Titta på bilderna nedan så förstår du vad jag menar.

Två av valparna leker i närheten av mamma Twitch. En av valparna hittar en tutte, sörplar lite och faller i sömn för en stund.

Den andra valpen är fortfarande leksugen och försöker få igång mamma Twitch för lite lek. Metoden som han använder kommer dock visa sig vara något felaktig. Han fortsätter att krafsa mamma i huvudet.

Nu har Twitch börjat tröttna, hon vill inte bli krafsad i huvudet, och det låter hon strax valpen förstå, genom att börja morra försiktigt och dovt och lyfta lite på ena läppen.

Valpen fortsätter och sen händer det. Mamma Twitch tar snabbt som ett ögonblink tag i näsan på valpen och säger åt den, att så här får man absolut inte göra.

Äntligen förstod han vad mamma menade, nu har han lagt öronen bakåt och svansen viftar långsamt. På bilden ovan har han svansen högre. Han kommer inte göra så här en gång till.

För varje valp är det viktigt att ha en mamma som sätter gränser när det behövs, har mycket mjölk och framför allt att de tycker om att vara med sina valpar. Att bli väl omhändertagen och på ett riktigt sätt uppfostrad av sin mamma, är en utmärkt förutsättning för en valp.

Tikens roll under de olika faserna av valpstadier, är mycket viktig för grunden till valpens trygghet i sitt vuxna liv. Tiken ska med en fast hand uppfostra sina valpar, inte hårt och inte alls, utan precis lagom.