Kennelnamn

När vi registrerar våra valpar via SKK får vi stamtavlor med vårt kennelnamn. För att erhålla ett kennelnamn, måste man ansöka om detta via SKK. Förslaget granskas noga och blir till slut godkänt. För uppfödare som efter 1985 har sin tredje valpkull, är ett kennelnamn obligatoriskt.

Kennelnamn används i samband med registrering av valpar och namnet sätts framför hundens eget namn på registreringsbeviset, som till exempel ROSSMIX Hard To Get. Där ROSSMIX står för kennelnamnet och hundens namn är således Hard To Get. Man får bara ha ett kennelnamn.

Man ansöker på särskild blankett som finns på SKKs hemsida. Man måste självklart vara medlem i SKK. Om man är två personer som vill ha ett gemensamt kennelnamn, måste båda vara medlem i SKK. Man ska skriva under på att man ska följa och tillämpa SKKs grundregler. Man måste också ha fyllt arton år. SKK godkänner namnet.

Så här går det till:

  • Kontroll hos SKK så att det sökta namnet inte tidigare finns registrerat.
  • Om så inte är fallet, skickas ansökan vidare till FCI, där den kontrolleras mot övriga medlemsländers kennelnamnsregister.
  • Om namnet även där blir accepterat, publiceras det i tidningen Hundsport under rubriken ”Av FCI godkända kennelnamn”. Som ansökare om kennelnamnet, får man från SKK besked om att namnet godkänts av FCI och att publicering kommer att ske. Man får i samband med detta även ett inbetalningskort på gällande kennelnamnsavgift.
  • Efter publicering kan man protestera till SKK om man anser att förväxling kan ske med annat redan registrerat kennelnamn.
  • Om inga protester inkommer, får man sig tillskickat ett kennelnamnsintyg.

Vi har frågat några uppfödare om bakgrunden till deras eget kennelnamn. Listan fylls på efter hand och är sorterad i bokstavsordning. Och till skillnad från en annan hemsida, bjuder vi på länkning!

Ashbury, Cathy & Gérard Sonntag, France
Haight-Ashbury is a district of San Francisco, where the hippy movement started in 1967. The movement believed in pacifism, return to sources and faith in a world without wars. The keyword was strength of love. We got inspired by the philosophy of Flower Power to create our affix Ashbury. The belief of Peace and Love inspires us very much.

Birdcherry, Ulla Hägglund
När vi skulle skaffa oss ett kennelnamn spånade vi givetvis fram och tillbaka. Till slut ville vi ha en anknytning till oss. Namnet Hägglund skulle bli alldeles för långt, eftersom vi vill att det skulle var engelska. Vi utgick ändå från vårt efternamn och Birdcherry betyder bären på trädet/busken hägg. Lite kuriosa är också att tre andra kennelnamn kommer från valpar de har köpt av oss. Birgitta Janssons Graceline är en, Noble Stars en annan, båda dessa är aktiva fortfarande. Den tredje är Nicest One, Ingela Nylander i Örnsköldsvik, men hon har lagt ner verksamheten.

Du Bois De La Rayère, Bruno Facq
Jag ville ha ett namn med fransk klang. Efter att ha köpt min första golden så gick jag dagliga promenader i en liten skog i området där jag bodde. I den skogen, som hette de la Rayère, fanns en vattenkälla. Denna källa användes för att producera en sorts öl som är mycket typisk för den delen av landet. Eftersom jag älskade mitt landsområde, tyckte jag att namnet på denna skog var fyndigt.

Eyops, Edlyn Gribble, Belgium
When I chose my kennel name, I wanted something ”short and sexy” as we say in German, something in connection with myself and a name that is OK in all languages and nothing with ”golden” too much of it around. Eyop’s are the initials of my first names. When we were kids, my sister and brother sometimes made fun of me and called me Eyop, because on my British passport they only put the initials and then the sirname (Gribble). As my first names are Edlyn Yvette Oda Pamela, it became Eyop’s.

Goldblossoms, Lotta Andersson
Från början hade jag tänkt mig Lilla Idas kennel, efter min första tik som hette Bullerbyns Filippa och kallades Ida, men det lät inte så kul, så funderade jag på Stångådalens Kennel, eftersom vi bor vid Stångån, men jag ville ha något som hörde ihop med Golden. När Idas uppfödare och jag var på väg hem från en föreläsning så sa hon helt plötsligt, jag vet vad din kennel kan heta, den kan heta Goldblossoms, De gyllene fjärilarna, och så blev det och jag har aldrig ångrat mitt val. Tack till Kerstin på Bullerbyns Kennel för det. Var lite avundsjuk på hennes val, tyckte Bullerbyns var ett så härligt namn.

Heatwave, Helena & Fanny Hellström
År 1992 var det dags för mig att ansöka om kennelnamn. Vanligt är ju att den första hunden får inspirera till kennelnamnet. Min första golden, född 1968, hette Molstabergs Truls och det var kanske inte ett så glamoröst namn att använda hur fin han än var. Jag ville att namnet skulle börja på H och kanske ha något med natur och eventuellt musik att göra. Till slut kom jag fram till Hayfield och ansökte om det namnet, men det blev avslag eftersom det var för likt det redan godkända namnet, Mayfield. Efter nya funderingar kom namnet Heatwave upp, en kombination av bokstaven H och något som glöder i naturen. Det finns också en musiktitel, Love is like a Heatwave, som kan associera till min kärlek till rasen. År 2008 gick min dotter Fanny med i kenneln.

Honey Queen, Annika Hjälm
I mitt fall var det relativt enkelt, eftersom Kaj nyss hade börjat med biodling och golden var honungsgula så spånade vi kring det, dessutom tyckte jag att det var viktigt att Kaj fick vara med och bestämma på ett hörn. Så kom vi fram till Honey Queen. Efter ett antal år fick jag veta av en valpköpare som varit till sjöss i många år, att på Jamaica kallades bordellmammorna för just Honeyqueen, och det kanske kan passa för vad är det vi håller på med.

Moondust, Fred & Ada Smink, Holland
When we had to make our choice for a kennel name we did have a Ford Sierra with a colour named ”Moondust Silver”. That’s where our prefix came from and we are still very happy for that name, it’s short and easy to say for everyone.

Oxundas, Ewa Larsson
Mitt kennelnamn, som jag tror att jag erhöll 1974, kom från den gård jag då bodde på; Oxunda Gård, utanför Upplands Väsby. I dag är jag väldigt glad över att det namnet lever kvar hos mig, jag flyttade från gården 1984, med stor sorg. Saknar platsen oerhört, i resten av mitt liv, då jag har så många underbara minnen därifrån.

Rossmix, Helene Strömbom & Moa Persson & Kerstin Andersson
Mitt eget kennelnamn kommer från två hundar som jag köpte från England i slutet av 1980-talet, nämligen Rossbourne Daran (Sansue Castalian – Rossbourne Oriana) som kallades för Ross, och senare Rossbourne Fascination. Jag var redan då intresserad av att föda upp egna valpar och av flera olika anledningar, köpte jag en av mina första hanhundar från England. Sedan kom även lilla Tracy till mig. Tanken var då att jag skulle mixa Ross med lämplig tik, och så kom namnet till; ROSS från Ross och MIX från mixningen. Året var 1991. Sedan 2005 är vi två som innehar namnet och sedan 2011 är vi tre, Kerstin Andersson tillkom.