Åka bil

Har du en hund som du vet kommer att följa med dig när du transporterar dig från ett ställe till ett annat är det viktigt att låta valpen följa med. I denna text skriver vi om bilen, men det kan lika gärna vara tunnelbana, tåg, buss eller båt, metoden är densamma.

Många hundar tycker om att åka bil för att de vet att bilresan är förknippad med något roligt. För andra är detta att få följa med något bra, för våra hundar gillar att få vara tillsammans med sin familj.

Även om de flesta hundar tycker om att åka bil, så finns det de som inte gör det. Orsakerna till detta kan vara flera. Dels kan det bero på åksjuka. Dels kan det bero på att hunden varit med om något obehagligt i samband med en bilfärd.

Åksjuka går nästan alltid att bota. Många valpar är åksjuka i början men det brukar gå över med tiden. En förutsättning är dock att man åker bil ofta med sin valp. Att strunta i att åka bil med valpen bara för att den spyr gör bara problemet värre. Med lite träning kommer valpen i regel snabbt över sin åksjuka.

Valpträning
Valpar behöver åka bil ofta och gärna varje dag. Åk en kort sträcka. Släpp ut valpen och låt den göra något kul. Ge inte valpen mat innan ni ska åka bil då finns det en liten chans att den mår illa och kräks.

Det är viktigt att man inte gör någon affär av bilåkningen. Ömka aldrig valpen när du sätter in den i bilen, det gör bara det hela värre.

Träning för hundar som inte tycker om att åka bil och/eller lider av åksjuka

Steg 1
Låt hunden bara få sitta i bilen ett tag för att vänja sej vid bilen utan att man åker någonstans eller att ens startar den. Ta med dig hunden och en bra bok och gå och sätt er i bilen. Sätt på radion lite lågt och tala lugnt till hunden. Låt hunden vara så pass länge i bilen att han ser avslappnad ut och kanske lägger sig.

Gå sedan ur bilen och gör något kul som får hunden på andra tankar. På så sätt är inte den obehagliga vistelsen i bilen det enda din hund kommer att tänka på. Upprepa proceduren flera gånger gärna en gång om dagen. Ju mer ni tränar desto fortare går det.

Matglada hundar kan även få äta sin mat i bilen. Det hjälpte en av mina hundar som inte tyckte inte om att åka bil som valp. Jag fick rådet att ge honom maten i bilen och efter bara några dagar hade han förknippat bilen med något positivt och problemet var ur världen.

Steg 2
Gör som ovan. När hunden har kopplat av startar du bilen och låter den gå en minut innan ni kliver ur gör något kul med hunden. Upprepa även denna procedur flera gånger så att hunden får chansen att vänja sej även vid detta steg.

Steg 3
Nästa steg är att upprepa de senaste två stegen men denna gång åker man en liten bit. Inte långt, det behöver bara vara 100-200 meter. Ta ut hunden och lek en stund för att få hunden att slappna av igen och lägga bilåkningen åt sidan.

Upprepa detta steg flera gånger men åk en bit längre varje gång. Genom att leka med hunden efteråt får den något gott att koppla samman med bilåkningen, vilket gör hunden mer avslappnad, då den vet att den har något kul att vänta.

De första gångerna man åker med hunden ska det inte vara längre resor, hellre kortare resor fast oftare.

I de fall där åksjuka inte växer bort eller inte går att träna bort kan man ge hunden medicin. Men gå då till en veterinär och få medicin utskrivet på recept. Laborera inte själv med åksjukepiller för människor.

När man ska åka på en längre resa
Rasta hunden ofta under resan. Någon maxtid på hur länge en hund kan resa i bil finns inte, under förutsättning att den rastas många gånger under turens gång och får vatten och mat.

Ett bra tips är att lära hunden att aldrig hoppa ur bilen annat än på kommando. Ofta stannar man ju på rastplatser vid sidan av vägen som kan vara mycket trafikerade.

Hunden ska också sitta säkert i bilen
Hundar vill gärna ha stöd mot väggar. Ett kombiutrymme kan vara ganska svajigt vilket kan vara grogrund för åksjuka.

Det blir mer ombonat för hunden om man delar av utrymmet eller skaffar en bilbur. En bilbur eller hundgaller är även bra ur säkerhetssynpunkt. Den vuxne hunden kan sitta i ett bälte i baksätet det finns speciellt hundbilbälte att köpa.