Älskar hundlivet

När jag är ute med mina tre hundar får jag ofta frågor om jag föder upp hundar, eller om jag har hunddagis. Svaret är alltid detsamma – nej hundarna är bara till för mitt eget höga nöjes skull. Hundarna fungerar som en förstärkare för mig.

Enligt Wikipedia används en förstärkare för att öka spänningen hos en signal utan att i övrigt förändra dess utseende. Förstärkare är vanliga i radio- och TV-apparater för att öka spänningen eller strömstyrkan hos en signal och har i dessa sammanhang reglerbar förstärkningsgrad.

När vi i samband med träning av hundar pratar om förstärkare syftar vi på hur vi belönar hunden. Allt som din hund vill ha kan användas som förstärkare och belöning för rätt utfört beteende. Men det fungerar även tvärtom. Mina hundar berikar mitt liv och glädjer mig precis varenda dag. Fast det ska villigt erkännas de kan skapa irritation också men det är ovanligt.

Men varför har du tre så stora hundar då dristar några modiga sig att fråga. Jo, för att jag vill det och för att jag har möjlighet att ha det.

Faktum är att mina tre stora glada hundar fungerar som förstärkare för mig. De skruvar upp volymen och skapar en intensitet åt livet. Solen blir soligare och regnet regnigare och vintern vintrigare och jag njuter av det i fulla drag. Jag är ute flera timmar om dagen och känner hur årstiderna ändras tillsammans med hundarna. Utan mina hundar skulle livet inte vara lika färgstarkt som det är nu.

Mina hundar har även ändrat mitt sociala liv. Några av mina närmsta vänner har jag lärt känna genom hundarna. Och de har i sin tur medfört att jag ägnat mig åt aktiviteter jag aldrig i livet skulle göra annars, allt från hundutställningar till att träna apportering med vilt och att dra blodspår i skogen. Vilken tur att jag inte missat detta.

Hundars liv är dessvärre kort. Beslutet att avsluta en älskad hunds liv är tungt och när hunden tar sitt sista andetag och jag håller den i famnen och tänker aldrig, aldrig mer att jag går igenom detta.

Men ändå, ett liv utan hundar är otänkbart för mig. I framtiden kanske antalet hundar minskar och jag väljer en mindre krävande ras men jag kommer alltid att leva ett hundliv, för att det är så rasande roligt och för att de förgyller min dag. Även en snöslaskig dag som idag, då tolv tassar ska torkas efter varje promenad.