Alternativ vid avlivning

När beslut om avlivning inte kan vänta, finns olika alternativ att välja mellan. Först och främst måste omtanken om den egna hunden finnas, före allt annat. För hundens skull, är det bra om du själv kan vara med. För sitt eget sorgearbete är det oftast värdefullt om man själv har möjlighet att vara med. Att förlora en vän som man levt tillsammans med, är inte enkelt.

Avlivning hemma
Det finns veterinärer som kommer hem och kan ge den sista sprutan i hundens hemmiljö. Då får veterinären ta hand om kroppen, ta den med sig och se till att den blir omhändertagen på ett adekvat sätt. Tala gärna med din veterinär i förväg för att få så mycket information som möjligt. Fråga hur det går till och vad som händer med kroppen. Alla veterinärer gör inte exakt likadant.

På veterinärklinik
De flesta veterinärkliniker har separata väntrum, så att man slipper vänta tillsammans med andra djurägare. Djurets ID kontrolleras och du måste kunna legitimera dig. Kan du inte åka själv med din hund, måste du skriva en fullmakt. Om hunden är livförsäkrad, måste veterinären undersöka hunden innan ifyllandet av intyget som skickas till försäkringsbolaget. Om du är osäker på detta, kontakta ditt försäkringsbolag i förväg.

Hur går det till
Veterinären ger hunden en lugnande spruta, det brukar ta ungefär 10-15 minuter innan hunden lugnt somnar. När hunden väl har somnat, sätter veterinären en nål i en ven på ena frambenet och sprutar in ett medel som gör att hjärtat till slut stannar. Oftast sker det hela lugnt och stilla.

Kostnaderna för avlivning kan skilja sig på olika orter i Sverige. Detsamma gäller kremering, skillnader finns i Sveriges olika kommuner.

Vad sker med kroppen
Kliniken eller veterinären tar hand om kroppen och ser till att den blir kremerad. Mot en extra avgift kan man få sin hund separat kremerad. Detta alternativ ska man välja om man vill ha askan att sprida i en minneslund.

Olika regler för spridning av aska
I Uppsala kommun finns en minneslund som heter Djurens vilorum och är instiftad och drivs av Djurens vänner.

Olika regler gäller i olika kommuner. Här får du själv ta reda på vilka regler som finns i din kommun. Sveriges kommuner har egna hemsidor, där information finns.