Besök hos Du Bois De La Rayère

I mitten av september 2008 i samband med den franska retrieverspecialen var vi på besök hos Bruno Facq norr om Paris. Ett besök som bjöd på många intressanta diskussioner, god mat, utsökta viner och förstås många skratt.

Bruno föder upp golden retrievers sedan många år, han har fött upp många fina och duktiga goldens genom åren. Bruno är officiell utställningsdomare och dömer samtliga retrieverraser både inom och utom Frankrike. I somras dömde han golden på SSRK Rottneros. Dessutom dömer han selectif A och B som är förberedande prov för att få starta på field trial (jaktprov) i Frankrike.

Denna kombination av kompetens gör honom unik i goldenvärlden. En av dagens mest använda hanar i Europa kommer dessutom från Brunos uppfödning. Många är vi som fått se och beundra Ch Taram Du Bois De La Rayère, till vardags kallad Taram, som är en mycket tilltalande golden. Taram har vunnit mycket i ringarna i Europa, han är både jakt- och utställningsmeriterad. Hans båda gamla föräldrar lever fortfarande tillsammans med Bruno.

Bruno ser till rasens helhet, både exteriör och jaktegenskaper. Han har fört fram både jaktchampions och flera utställningschampions. Han har en utmärkt förmåga att se goldens kapacitet. Av sina livserfarenheter har han lärt sig att lita till sin egen förmåga både när det gäller att föda upp, visa och träna sin hundar.

Förutom att föda upp golden retrievers har han ett intresse för fåglar; han föder upp både gäss, duvor, fasaner och flera olika hönsraser. Av hönsen får han förstås ägg som han ibland säljer på sitt apotek, vilket uppskattas stort av den lokal befolkningen.

Han bor ungefär femton mil norr om Paris i en mindre by med fantastiska omgivningar för både sig själv och hundarna. På närliggande marker har han tillgång till både ängsmark och en mindre sjö. Gården är stor, de vackra gamla husen står i en U-form med en härlig innergård av kullersten. Blommor pryder de flesta husväggar, fönster och trappor. För Bruno är det lika viktigt att både exteriör och jaktliga egenskaper hos golden bevaras. Bruno tränar alla sina hundar för start på jaktprov. Det ger honom en speciell relation till varje individ. Bruno har genom åren lärt sig mycket av att träna många goldens, vilket innebär att han har förmåga att se varje individs egen kapacitet.

När vi ber att få se hans hundar visar han först upp hur de arbetar och sedan visar han deras exteriör; intressant och lite annorlunda.Hemma har han förutom sin egen uppfödning, inköpta golden som han tycker förstärker avelsarbetet. Dessa hundar kanske inte är den typ av golden som han egentligen föredrar, men de kompletterar väl hans egna linjer. För Bruno är hundens helhet viktig, han hänger inte upp sig på detaljer.

Man ser att han har en mycket god och nära relation med alla sina hundar. Hemma finns både unga och gamla hundar. Alla lever de i harmoni med varandra, alla hundar bor inne i boningshuset. Det finns fina hundsängar, korgar och fällar i både kök, hall och vardagsrum. De få hundgårdar som finns står tomma. Hundarna har möjlighet att från huset gå ut och in när de passar dem.

Många gamla hundar lever tillsammans med de övriga och Bruno tar speciell hänsyn till de äldre hundarna, de har levt länge tillsammans och de respekteras högt. Det är sällan Bruno behöver höja rösten åt hundarna, däremot skrattar och gullar han gärna med dom, hans stora kärlek till hundarna lyser igenom hela tiden.