Besök på kennel Oxunda

En sprakande vinterdag med sol och många minusgrader i slutet av december 2008 var vi på besök hos Ewa Larsson och hennes hundar i Rimbo, strax utanför Uppsala. Ewa Larsson, kennel Oxunda, har varit med länge inom rasen golden retriever och har lyckats väl i sitt avelsarbete; Ewa har lyckats behålla sin favorittyp under alla sina år med rasen.

Det var härligt att få se så många hundar röra sig fritt på fältet i vintersolen utanför Ewas hus och trädgård, springandes och grävandes, gammal som ung. Ewa instämmer i att gamla hundar har en speciell och egen charm, precis som ett gammalt vin; ju äldre, desto bättre. Och för oss som har haft nöjet att få uppleva generationer av äldre hundar, förstår precis vad hon menar. Att få leva med gamla hundar, är en gåva.

Tydligt ledarskap
För Ewa är det viktigt med ledarskap, hon ser sig inte själv som en stor ledare, men Lasse hävdar klart att Ewa har ett tydligt och självklart ledarskap.

Golden kan vara känsliga för sinnesstämningar, men en tålig ras rent fysiskt. En aktiv och glad familjehund som kan användas till många olika aktiviteter, vilket uppskattas av valpköparna. Många gamla valpköpare återkommer när första hunden blivit gammal för en ny valp från Oxunda, ett bra betyg.

Ewa avråder sina valpköpare från att ha dragkamp med sina valpar. För en ovan hundägare, kan dragkamp ofta sluta i att valpen tar över kommandot i familjen. Man måste lära sig att hantera både lek och dragkamp, och man måste absolut kunna se på sin valp när det är dags att avbryta leken.