I slutet av augusti 2008 var vi på besök hos Lena Karlsson i Skåne. Lena har haft golden retrievers i många år. Hon hade sin första goldenkull 1973. 1964 hade hon sin första valpkull, av rasen collie, senare blev det även några valpkullar med shetland sheepdog. Lena har dessutom erfarenhet av både häst- och fåravel.
I år har Lena importerat fårsperma från England, vilket inte tidigare varit möjligt, för att kunna få nya linjer för sitt avelsarbete. Rasen heter Suffolk och är en engelsk köttras. I Sverige finns för närvarande cirka 500 tackor.
När vi steg ur bilen möttes vi av två frejdiga goldenvalpar på fyra månader. Lena kom och mötte oss och visade oss runt på hennes fina gård som rymmer både kennel, hund- och kattpensionat och ett stort fårstall.
Lena och hennes man Bertil bor med sina hundar utanför det lilla samhället Vittsjö i Skåne. I hundflocken finns även stövare och tax. De bor med närhet till både skog och vatten, vilket uppskattas av hundarna som kan röra sig fritt runt gården. De kan även uppsöka ett riktigt blött dike för ett gyttjebad, vilket uppskattas speciellt av valparna.
Efter att ha fått se lite av omgivningarna satte vi oss ned och pratade om golden. Lena som följt rasen golden retriever under många år tycker generellt att rasens exteriör har förbättrats, men att mentaliteten har försämrats. Den stadiga och robusta golden retrievern som fanns tidigare möter man inte lika ofta idag; de ska kunna stå stadigt på sina ben och inte falla ihop som ett korthus om något annorlunda händer som de inte upplevt tidigare. En golden ska bland många saker vara social, nyfiken, aktiv och framför allt glad i, och för, det mesta. Lena menar att det är apportörens egenskaper som gör golden retrievern till en sådan trevlig ras.
För Lena kännetecknas exteriören av att den ska vara balanserad och kunna röra sig harmoniskt. En hund som har samma vinkelförhållande fram som bak, oavsett om de är knappa eller ordentligt vinklade, är mer balanserad och rör sig lättare. Hon ser golden som en robust hund och vill att de ska ha ordentlig storlek och benstomme. Hennes käpphäst är den så viktiga bröstkorgen som ska ha både djup och bredd. En arbetande hund måste ha ordentligt med utrymme i bröstkorgen för att andningsorganen ska fungera till fullo när hunden arbetar. Hon ger oss ett exempel på vad som kan hända en felkonstruerad tik vid valpning. Om tikens rygg är helt plan, kommer bäckenet i fel vinkel vilket gör att tiken får svårigheter att föda fram sina valpar.
Lena vill att hundarna hon använder i avel ska vara friska och sunda, skottfasta, tycka om att simma och kunna apportera. Frisk och sund innebär inte bara att höfter, armbågar och ögon ska vara bra, det innefattar också den normala hälsan, att de ska vara friska avseende, magar, öron och hud. Lena anser att golden är en frisk ras jämfört med många andra raser. Hennes hundar når ofta en hög ålder och de är pigga långt upp i åren.
Något som Lena ser som ett stort problem inom rasen är det stora antalet oregistrerade valpar som säljs. På Blocket kan man se många kullar som säljs till lägre pris på bekostnad av rasens sundhet och framför allt av tikarnas hälsa, då de kan paras många gånger på alltför kort tid.
Ett sätt som Lena använder sig att för att försöka bekämpa detta är att hålla ned sitt pris på sina valpar så att skillnaden mellan att köpa en oregistrerad eller registrerad valp inte blir för stor. Lena förklarar också alla fördelar som det medför med att köpa en registrerad valp från en seriös och erfaren hunduppfödare.
Man kan tycka att det är märkligt att varken rasklubben, specialklubben eller kennelklubben tar sig an detta problem.
Under tiden som vi sitter och pratar leker hennes valpar på gården. Lena tycker att det är viktigt att valpar får röra sig i sitt eget tempo och i sin egen takt, det gynnar valpens tillväxt. Självklart ska inte valpar motioneras, men Lenas valpar får röra sig så mycket de vill hemma på gården. Koppelträningen kommer därigenom lite efter.
Något som Lena tycker sig märka är att valpköparna tror att golden är självuppfostrande nallebjörnar. De har svårt att sätta gränser för valpen och de älskar sina valpar för mycket. Och inte är de bättre än någon annan ras som barnhund; man måste lära barnen och respektera hunden och tvärtom. Golden har en större tolerans än många andra raser, men det gör den inte till en perfekt barnhund. Hunden måste naturligtvis fostras för att bli en trevlig familjehund, det går inte av sig själv.
För Lena och för många av oss andra är det viktigt att valpen snabbt lär sig att komma när man kallar på den och att den kan gå i koppel. Flexikoppel skyr hon som pesten. Lär i stället valpen att gå ordentligt i koppel och komma på inkallning så att den får vara lös.
Lena lär sina valpköpare att avleda valpen från eventuellt bus, istället för att tjata nej i tid och otid. Hon rekommenderar även att när man måste ta något från valpen så idkar man byteshandel. Att ge hunden mental stimulans är viktigt, tycker Lena. Det spelar ingen roll vad man aktiverar sin golden med, bara den får göra något.
Innan vi lämnar Lena och hennes hundar tar vi en runda och ser på de vackra fåren och beundrar hennes fina hundfria trädgård, komplett med damm, fontän och stora guldfiskar. Att sitta vid dammen en stund och lyssna på rinnande vatten, rensar huvudet från tankar och själsfriden återställs. För Lena är det viktigt att både människor och djur har det trivsamt omkring sig, och det håller vi absolut med om.