BIR på Crufts är störst

Vi ställde några frågor till Jarle Koldal, kennel Jakos i Norge, som blev BIR på Crufts 2010 med egen uppfödning, Ch Jakos Nordic Charm. Jarle har fött upp golden i många många år och är en av Norges främsta uppfödare.

Hur kom det sig att du började med golden, när fick du din första?
Min första golden fick jag 1978, det var Caro som jag köpte från en lokal uppfödare i Bergen. Jag vill skaffa en hund och jag tyckte att golden retriever verkade vara en trevlig ras.

När hade du din första valpkull, och varför valde du att börja föda upp rasen?
Ett större och större intresse för rasen var anledningen till att jag började föda upp golden. En annan anledning var att det gick bra på de utställningar jag varit på och det hade varit trevligt att kunna få visa upp hundar som jag själv fött upp. Den första valpkullen föddes 1980.

Är det någon av de golden du haft som du tyckt extra mycket om?
Alla har sin egen personligen, men jag kan nämna en som har betytt extra mycket och det är ingen tivel om vem som toppar den listan, Jakos Keep Smiling. Kine var en fantastisk tik, på allt. Även på att vara vacker och en god apportör, men också en super avelstik, det blev många champions efter Kine.

Är det någon av de kombinationer du gjort som du sett fram emot mer än andra?
Flera bra kombinationer har jag gjort med olika hanhundar i Norden. Den som var mest lyckad, är nog kombinationen mellan Tottelina Observer och Jakos Amazing Grace. Här har vi fått in det mesta av både exteriöra och bruksegenskaper. Flera utställningschampions, men också flera med jakt- och bruksmeriter. Kombinationen är gjord två gånger och det är från den här kombinationen som Ch Jakos Nordic Charm kom, den första icke engelska golden som blivit BIR på Crufts.

Om du får välja en hane och en tik som du fött upp själv, vilka är du mest stolt över?
Av tikarna är jag väldigt stolt över min första champion av egen uppfödning, Jakos Caroline, som har en otroligt flott tik som älskade att visa upp sig och hade en enorm utstrålning.

Av hanarna är det svårt att bara välja en, det blir nog både Jakos Temptation och Jakos Nordic Charm. Detta är två topphanar som vunnit det mesta inom rasen. Båda hanarna har de egenskaper jag förväntar vid av en golden, en vattenapporterande hund som är både vacker, sund och har ett härligt temperament.

Vilken av de golden du haft har haft störst betydelse för ditt avelsarbete?
Flera har varit av stor betydelse. Från början var det Nortonwood Clarissa, Jakos Only You och inte att förglömma Shanlimore Baronet som jag fick från Chris Edwards efter rekommendation från Rod Bradbury, kennel Nortonwood. Jag har mycket att tacka Ron för; att jag fått fram så pass många bra golden, från honom fick jag ett bra avelsmaterial som jag har byggt vidare på.

Shanlimore Baronet har varit med och präglat aveln i hela Norden. Många av dagens uppfödare har Baron i sina linjer. På senare tid, är det Keep Smiling och hennes dotter Amazing Grace som varit mest framgångsrika.

Hur väljer du hanar till dina tikar, vilka egenskaper tittar du mest på?
Jag försöker att välja hanar som är typlika och där stamtavlorna passar till mina tikar. Det är detta som är det svåraste med avelsarbete, detta är nyckeln till att få fram goda individer.

Klarar man att hitta den rätta hanen till sin tik, då har du lyckats med din uppfödning. Sundheten betyder också väldigt mycket, men en golden ska också ha bra konstruktion för ett helt dagsverke i skog och mark.

Huvud, uttryck och inte minst pigment är andra viktiga saker för mig, trots allt är det det man först ser på hunden. Och alltför många golden idag har dåligt pigment.

Vad representerar en bra golden från kennel Jakos?
En typisk golden från kennel Jakos är en exteriört flott hund som han användas till det mesta, bra konstruktion, ett prima huvud och uttryck, fina rörelser som kommer från en välmotionerad hund som också kan apportera både i vatten och på land. Den ska också ha ett bra temperament så att den kan tackla alla situationer i dagens samhälle.

Vad ser du på när du väljer en valp, är det något som är viktigare än annat, när du väljer valp?
När jag väljer valp är det först och främst helheten som är viktigast, allt måste hänga ihop, inte vara övervinklad eller för lång i ryggen. En harmonisk konstruktion så att den kan använda sina ben med bra steglängd, är också viktigt. Temperamentet ska naturligtvis också vara topp!

Hur kom det sig att just Emil fick stanna hos dig?
Emil var bra från starten, så det var inte så svårt att han fick stanna. Han hade det mesta som jag vill ha i en valp; harmoniskt byggd, bra konstruktion, en valp som stod bra på sina ben och gick med ett utmärkt steg. I stamtavlan finns dessutom flera bra hundar som jag gärna vill ha fortsatt med för att kunna ta mig vidare i mitt avelsarbete.

Hur tillbringar du din vardag tillsammans med dina hundar, hur många golden har du hemma?
Jag har fem golden hemma och en tikvalp på 4.5 månad. Alla mina hundar har bra kontakt med oss, eftersom de bor inne i huset. De får också dagliga turer i skogen, som vi har som närmaste granne. Jag har bra erfarenhet av promenader och cykling. Vi tar också turer och tränar vattenapportering som de tycker är väldigt skoj.

Hur tycker du rasen har förändrats sedan du hade din första golden?
Den största förändringen från tidigare är nog att vi avlat fram lågställda golden. Många av dagens golden är små och kortbenta med för dålig benstomme, det gäller speciellt hanarna.

Här måste vi vara på vår vakt i kommande avelsarbete, speciellt vid val av hanar. Hanar ska vara av bra storlek och vara maskulina. Det finns också fler ljusa golden än tidigare, men det ser nu ut som om en gyllene färgen är på väg tillbaks, eftersom rasen har fått flera bra hanar som lämnar färg till sina avkommor.

Kan du räkna upp fem individer som du tycker haft betydelse för rasen i Skandinavien, och på vilket sätt?
Många uppfödare i Skandinavien har gjort ett bra arbete för rasen. Att ta fram någon som utmärkt sig mer än andra är svårt, men i Norge är det nog kennel Mjaerumhögda som har varit på topp. Flera av deras avelshundar som, Noravon Lucius, Mjaerumhögdas Crusader, Mjaerumhögdas Limelight och flera andra har präglat rasen.

Andra uppfödare som Waterloo, Begora, Zenanas och Chribas har haft flera topphundar som också lämnat sina spår. Här kan nämnas bl a Siatham Raynor och Waterloos Rock Around The Clock.

I Sverige är det också många som kan nämnas, bl a Blakesley Cromwell på kennel Dream Max och hans son Tottelinas Observer. Också Karin Eriksson, kennel Knegaren, har haft många bra hundar som t ex Sansue Golden Arrow och Styal Samarkand, två hanar som också finns i många stamtavlor idag. Erinderry Gaelic Minstrel på kennel Dewmist har också satt sin prägel på rasen.

Andra svenska uppfödare finns också; Dewmist, Daintys, Rossmix, Knegarens, Festivals och Floprym, och flera andra, som gjort ett utmärkt arbete för rasen.

Vad vill du se hos en golden, vad är en riktigt bra golden för dig?
För mig ska en golden vara en vacker och välställd hund som lyser av vänlighet, bra konstruktion enligt rasstandarden och med ett temperament som man kan lita på. Den ska också kunna apportera, också i vatten. Har den det, har man något att bygga vidare på, för de som vill hålla på med olika aktiviteter med sin golden. För mig personligen, är den gyllene färgen som skiner i solen en vacker dag, något som jag tycker mycket om!