Cirkuskonster

Att lära sin hund cirkuskonster är både enkelt och roligt och är dessutom en aktivering som man kan träna inomhus om man känner för det.

Det går snabbt att lära in diverse konster om hunden får en belöning som den verkligen vill ha. Att använda godis som belöning är det enklaste när man lär in cirkuskonster. Tag fram något riktigt gott ur kylskåpet. Ju mer hunden uppskattar din belöning desto ivrigare är den att göra det du vill.

Precis som med alla annan hundträning är det viktigt att man är tydlig. Om hunden gör fel så kommentera inte detta utan börja bara om igen. En hund som får höra ”nej” och märker att vi blir irriterade tycker inte att det är roligt. Om hunden inte förstår vad den ska göra måste man rannsaka sig själv. Har jag visat hunden tydligt vad jag vill att den ska göra?

Om du tänker lära in en cirkuskonst som består av flera moment så dela upp dem i flera små delar och träna var del för sig.

Gå slalom mellan benen
Sätt ned hunden på vänster sida. Visa hunden att du har en godis och led hunden mellan dina ben med den. Ge mycket godis i början. Efter ett tag lägger du på ett ord t ex ”slalom”. Fortsätt och ge godis men minska successivt.

Att sitta fint
Håll handen med lite godis alldeles ovanför hundens huvud. Locka upp hunden med godiset och stötta den om det behövs.

Pang, du är död
Börja med att lägga ner hunden med ”ligg”. När hunden ligger puttar du försiktigt omkull den på sidan. Använd en godis framför nosen så går det lite lättare. Tvinga inte ned hunden.