Den äldre hunden

Fortare än vad man kan tro blir valpen stor och senare även gammal. Att äga och älska en gammal hund är en förmån, men innebär även en ny sida i hundägandet. Ta väl vara på din gamla hund och se till att de sista åren blir riktigt bra, det har den med all säkerhet förtjänat.

Att leva med en äldre hund som är pigg och alert är en ynnest. Men när är hunden att betrakta som äldre? Både vi människor och våra hundar kan fira många födelsedagar och fortfarande vara aktiva och friska. Motsatt finns det individer som inte är gamla till antal år, men som av olika skäl inte kan eller vill vara aktiva längre.

Det beror på flera olika faktorer
Det kan bero på vilken hundras, många mindre hundraser har en förväntad lång livslängd medan de stora hundarna har en kortare beräknad livslängd.

På hundutställning får hundar som fyllt åtta år anmälas i veteranklass. Men är exempelvis en åttaårig golden retriever gammal? Givetvis varierar det mellan individer. Det finns sjuåriga hundar som verkar vara gamla och det finns hundar som är tio år och äldre som fortfarande är pigga och lekfulla.

En hund som hålls i fysiskt god kondition och får regelbunden motion lever troligen längre än en hund som är överviktig och bara får gå korta promenader.

Maten kan påverka hur hunden mår. Bra mat som hunden tycker om och som är väl sammansatt med vettigt innehåll är viktigt. Oavsett vilket foder hunden får, är det viktigt att inte ge varken för mycket eller för lite av det goda.

Aktivera hunden hela livet
En hund som får leva ett aktivt och roligt liv behåller glimten i ögat medan hunden som inte får göra det kan upplevas som trött, vilket den kanske inte är. Hundar kan ha så tråkigt att de väljer att sova bort tiden.

Berika varje dag
Att aktivera och låta hunden ha skoj/lösa roliga uppgifter kan man göra på många olika sätt både med olika lekar eller låta hunden spåra, lära in nya trick, leta godis eller träna balans, möjligheterna att låta hunden ha roligt är oändliga. På köpet får du också träning och tillfällen till att ha roligt tillsammans med din hund.

Regelbundna hälsokontroller
Sjukdomar kan komma hur väl man än tar hand om sin hund. Ett sätt att förekomma eventuella åkommor eller skador är att själv regelbundet undersöka hunden, exempelvis varje gång man klipper klorna kan man känna igenom hela hunden. Lyfta på öronen och lukta, öppna munnen och titta efter tandsten eller något som inte ser bra ut. Känn, kläm och kela ofta så ökar chansen att kunna hitta och behandla en sjukdom i tid.

Det kan vara bra att regelbundet besöka en veterinär för en allmän hälsokontroll och vaccinera den äldre hunden. Med ett enkelt blodprov kan man se i stort hur din gamla hund mår. Det finns flera sjukdomar som gör att hunden upplevs som trött och slö och är inte lätta att upptäcka hos en äldre hund. Det är lätt att man skyller på just hundens ålder istället för att ta reda på om hunden är fullt frisk.

Hypothyreoidism
Hypothyreoidism är en underproduktion av ett hormon som medför sänkt ämnesomsättning, vilket i sin tur leder till att hunden blir överviktig och upplevas som slö. Det är inte ovanligt att äldre hundar drabbas av hypothyreoidism och det är ingen katastrof om den gör det. Hunden får då äta Levaxin som är ett hormonpreparat, och som rätt doserat gör att du får tillbaka din pigga hund.

Fästingsjukdomar
Ett enkelt blodprov kan utvisa om din hund har borrelia eller anaplasma (fästingsjukdomar). Alla hundar blir inte riktigt sjuka utan verkar bara lite trötta och hängiga men de kan vara sjuka och behöva vård.

Värk i lederna
Gamla hundar kan få ont i någon led även om de aldrig haltat tidigare i sitt liv. Artroser kan bildas och hunden kan få ont och börja halta. Om hältan är lindrig kan hunden med hjälp av medicin slippa smärtan och få tillbaka sin livskvalitet. Det finns även kosttillskott som kan hjälpa vid lindriga symptom.

Tandsten
Många hundar får tandsten och behöver få hjälp med ta bort den. Har hunden lite tandsten kan du själv pröva att skrapa bort den med en tandskrapa annars gör veterinären det. För att förebygga tandsten kan man ge hunden något hårt att gnaga på ett par gånger i veckan. Tänk dock på att hundben av djurhud innehåller både fett och proteiner. Man kan minska lite på fodret den dagen hunden får ett ben. Ett alternativ är morötter om hunden tycker om dem.

Syn och hörsel
Den äldre hunden kan få nedsatt hörsel och hör inte höga ljud på samma sätt som förr. En del gamla hundar kan tappa hörseln helt, då gäller det att kunna kommunicera med tecken och gester. Även synen försämras allt eftersom linsen i ögat förlorar sin elasticitet.

Om hunden inte ser och hör sin omgivning till fullo och kanske inte heller kan få samma hjälp som tidigare av luktsinnet, är det inte konstigt att den kan bli osäker i vissa situationer. Hunden kan reagera med att visa rädsla eller aggressivitet. För den gamla åldrande hunden blir det därför allt viktigare med ett invant levnadsmönster med ordning och reda.

Sammanfattning

  • Bra mat i lagom mängd.
  • Regelbunden motion.
  • Hälsokontroll hos veterinär.
  • Aktivera hunden, och låt den få ha roligt varje dag.
  • Känn, kläm och kela mycket. Massage brukar vara uppskattat.