Ensamhetsträning

Ensamhetsträningen börjar egentligen så snart du fått hem din valp. Att vara ensam en liten, liten stund i taget är en bra början på ensamhetsträningen.

Några tips
Du kan börja med att låta valpen vakna ensam i rummet där den somnade. När den sedan vaknar letar den rätt på dig. Gör ingen större affär av att valpen kommer till dig. Sedan kan du utöka tiden då valpen är ensam. Gå ut med soporna och låt valpen vara kvar ensam inne, då hör du också om valpen är orolig. Är den det, måste du träna ensamhet i kortare stunder.

Om du behöver gå ut en längre stund, låt valpen vara ute och leka lite, kissa och bajsa och sedan somnar den gott efter en stund. Du kan sysselsätta valpen genom att ge den något att tugga på, en bit gurka eller en morot.

Det är viktigt att du inte tvekar när du lämnar valpen. Om valpen gnäller när du går så undvik att gå tillbaka till valpen. Vänta tills valpen är tyst, även om det bara är några sekunder och gå in.

Det vanligaste felet man gör vid ensamhetsträning är att man håller på för mycket. Gå bara bestämt ut och kom sedan snabbt tillbaka.

  • Begränsa utrymmet när du lämnar valpen.
  • Börja med korta stunder.
  • Lämna valpen när den redan är lite trött.
  • Ge den nått att sysselsätta sig med, en bit gurka eller en morot.
  • Ha tålamod.