Flexibla lösningar

Om du frågat mig vad jag tycker om flexikoppel för 20 år sedan hade jag svarat att det är inget jag använde på mina hundar. Hundarna behöver få springa fritt när möjlighet ges och då är det bättre att lägga ned tid på att träna sin hund så att de får springa lösa än att hålla dem i ett flexikoppel.

”En hund får svårt att gå ordentligt i kopplet när de får gå i flexikoppel, hellre gå i vanligt koppel och sedan släppa hunden lös när det är möjligt.” Anette H år 1999

Idag har jag en mer flexibel syn på val av koppel. Vi bor omväxlingsvis i stan och på landet och det styr val av koppel.

I stan med promenader på trottoarer och smala gångvägar väljer jag mina 1.60 cm korta skinnkoppel. När vi går i skogen i stan åker flexikopplen på men när vi tränar och leker åker alltid kopplen av.

Då vi bor i ett mycket viltrikt område på landet släpper jag inte längre hundarna lösa utan de springer i varsitt 8 meters flexikoppel.

Då till mina tidigare farhågor att hundar som går/springer i flexikoppel inte vet hur långt de kan befinna sig utan att dra i kopplet. Hundarna vet exakt hur långt rörelseutrymme de har oavsett om det går i kort stadskoppel eller i långt flexikoppel.

En notering, jag har alltid sele på när hundarna rör sig i flexikoppel utifall de skulle glömma bort sig och springa iväg och då orsaka ett ryck i halsen/ryggen. Det känns tryggare med ett rejält sele på.

Hundarna får springa lösa i skogen när vi gör något tillsammans typ apporterar dummiesar eller letar upp av mig utplacerade föremål i skogen något både hundarna och jag uppskattar.

Viktigt
Det är inte en fråga om du någon gång kommer att tappa det klupiga handtaget till flexikopplet utan frågan om när.

Träna hunden att tappa det handtaget till flexikopplet. En hund som blir skrämd när du tappar handtaget kan försöka fly och då uppstår en otäck situation. Hunden springer och det klumpiga handtaget släpas, hoppar och studsar efter hunden vilket kan öka hunden rädsla och en olycka kan uppstå.

Observera!
Jag skulle aldrig låta min valp gå i ett flexikoppel. Lär valpen och den unga hunden att gå ordentligt i vanligt koppel först.