Gullan – Förväntan, både bra och dåligt

Alla hundar har förväntan både negativ och positiv sådan så även Gullan. Jag har dock lyckats skapa vissa bekymmer med hennes positiva förväntan.

Problemet är att Gullan inte vill gå på promenad alls. Hon vill att vi bara ska träna och leka istället. Promenerandet är hon inte intresserad av även om vi går ut i skogen. Hennes förväntan yttrar sig i att hon går fot på vänster sida och stirrar på mig, gör nåt matte, säger hela hon. Jag insisterar med att först ska vi gå promenad och sedan träna. Gullan delar inte min åsikt utan går fot en hel skogspromenad. Inget kan locka henne från min vänstersida vare sig andra hundar eller dofter av vilt. Gullan går och växelvis hoppar fot så länge som det krävs.

En av- och påknapp
För att komma till rätta med en hund som har stark förväntan på aktivitet är det bra om man lär in när ”nu börjar vi” och ”nu slutar vi”.

Det ligger i retrieverns natur att den ska kunna koppla av och sedan koppla på igen, men det måste läras in. De flesta hundar lär sig att ute kan man springa, leka och ha kul och inne tar man det lugnare.

Detta har jag helt enkelt glömt bort att göra med Gullan. Vi har haft fullt upp med aktiviteter ute när det bara är hon och jag och då har hon förstås förväntan på att nu ska det hända något när den övriga flocken inte är med. Det borde jag ha tänkt på! Som tur är det aldrig för sent att lära om.

Lära in nya ord
Nu säger jag till Gullan; ”Nu ska vi träna” innan vi sätter igång. Och när vi är klara säger jag; ”Nu är det slut.” Eftersom Gullan är totalfokuserad på mig när vi går ut ensamma så får jag börja med att ”släcka ut” hennes tiggeri om lek genom att helt enkelt inte svara på dem. Detta kommer att bli svårt men trägen vinner alltid.