Gullan – Vi går på kurs

Att gå på kurs är nyttigt för alla hundar. Även om man har en matte som är hundinstruktör man blir som bekant aldrig fullärd och att träna tillsammans med andra hundar är nyttigt för den unga hunden. Nu har vi börjat på en allmänlydnadskurs på den lokala brukshundklubben tillsammans med tio andra hundar av varierande raser.

Jag fick frågan hur jag tränat och jag svarade som det var, att vi inte har tränat så mycket. Jag har fokuserat på att träna passivitet och kontakt vilket jag har fördel av nu. De andra hundarna har svårt att vara passiva. Gullan lägger sig ned på rygg och filosoferar. Jag misstänker att vissa tar henne för en tråkig golden, de har inte sett raketen som bor i henne. Men vänta bara, jag kan plocka fram raketen när jag vill.

Målet med kursen är att våra hundar ska genomgå SBKs allmänlydnadsprov och då ska kunna:

  • Gå fint i med löst hängande koppel på promenaden.
  • Möta hundar på en smal väg och hunden ska fortfarande gå med löst hängande koppel och inte vilja fram och hälsa.
  • Kunna gå fot 100 meter.
  • Komma på tre inkallningar trots olika störningar.
  • Kunna sitta och ligga kvar med ägare på några meters avstånd trots att det kommer störningar i form av rullande bollar, människor som går omkring bland hundarna samt en annan hund som går tätt förbi.
  • Kunna vara helt passiv i två minuter trots störningar i närheten.
  • Kunna sitta tyst i bilen när hundar och människor går nära bilen.
  • Kunna låta sig hanteras när en främmande person känner igenom hunden.
  • Visa upp en cirkuskonst av något slag.

Bra med träningsmål
Vi startade kursen för en vecka sedan och sedan dess har Gullan lärt sig att sitta och ligga på vänster sida. Hon kan nu lämnas två meter på både sitt och ligg stanna kvar.

Att gå fint i koppel är inget större problem så länge det inte dyker upp en fågel i närheten för då blir hon helt fixerad, men det finns inga fåglar på apellplan, som tur är.

Att låta sig hanteras är enkelt för en hund som har tränats för utställning så det momentet klarar vi.

Gullan, liksom mina andra hundar, skäller sällan. Så att sitta tyst i bilen är självklart. Jag har ofta med Gullan i bilen när jag håller kurs och då ligger hon med bakluckan öppen så hon ser mig, men hon sover mest hela tiden.

Att gå fot 100 meter kan dock bli en prövning. Men jag har förstått att hundarna inte behöver gå med ögonkontakt men det ska gå fint vid sidan nära sin ägare. Jag lär in ordet ”sidan” och med grillad kyckling i fickan och i munnen kommer vi att klara detta.

Att vara passiv i två minuter är inget problem, tror jag. Golden retriever ska ha en av- och påknapp och det har Gullan. Händer det inget, sätter hon sig eller lägger sig ned på rygg och filosoferar.

Det jag anar kan bli problem på ovanstående prov, är de tre inkallningarna med tre olika störningar. Där kan det gå hur som helst. Men vi ska träna på det förstås.

Får beröm
Vi får mycket beröm för Gullans fina kontakt med mig. Det är inte så svårt när man har ett matvrak till hund och matte har kyckling i munnen. Men det säger jag inte, utan ler bara och försöker låta bli att svälja kycklingen.