Inkallning

Träna inkallning
För att kunna ha sin hund lös på promenader måste man en säker inkallning på sin hund och för att få det krävs träning. Det finns tyvärr inga genvägar. När man släpper hunden lös så kan den välja, inget koppel är i vägen och hindrar den. När hunden är lös och ser en annan hund eller ett rådjur längre bort kan den välja. Lyder den då eller?

Vem håller reda på vem
I vargflocken håller inte ledarvargen på och kallar på sin flock titt som tätt. Ledarvargen leder flocken och det är upp till den att följa med. Det är på samma sätt med våra hundar. Du är flockledare och bestämmer vägen och din flock får hålla reda på dig.

Vi människor pratar gärna med våra hundar men ibland ska man som hundägare vara tyst. Försök låt bli att ropa på hunden, den ska veta precis var du är hela tiden. Byt därför riktning ofta påpromenaderna, så att hunden lär sig att hålla reda på dig. Du kan även gömma dig ibland.

Att lyda på avstånd
De flesta som har hund kräver att den ska komma på inkallning men är inte så noga med den övriga lydnaden. Men allt hänger ihop. Varför ska hunden lyda på avstånd när den inte behöver lyda nära.

Har du sagt ”sitt” till din hund som står bredvid och den inte lyder så tjata inte utan sätt ned hunden. Detta förutsätter förstås att hunden vet vad ”sitt” är.

Alla kommandon som hunden har lärt sig ska den lyda, alltid och på en gång. Inte på andra, tredje eller fjärde kommandot. Det gäller att vara konsekvent när man tränar och lever med hund, hur kär vän den än är.

När du släpper din hund
Slarva inte när du släpper hunden på promenaden. Låt hunden gärna sitta ned och vänta på ett frikommando, t ex ”varsågod”.

Koppla inte upp hundenNär man tränar valpar och unga hundar är det viktigt att man inte kopplar upp dem direkt efter en inkallning. Då lär sig hunden snart att inkallning slutar med att kopplet åker på och det roliga tar slut. Kalla in ofta och beröm hunden. Gå därefter åt ett annat håll.

Om det kommer en störning, t ex en annan hund som du vill undvika, kalla in hunden och lek tills den andra hunden har passerat så kan du släppa din hund igen.

Belöna alltid hunden när den kommer på inkallning
Du kan belöna med en liten godbit, lek eller bara att kela med hunden. Det viktiga är att hunden uppskattar din belöning. Ju mer du kan variera dina belöningar desto snabbare går inlärningen och desto roligare blir du i din hunds ögon. Tänk om din hund avstår en rolig jakt på hare och kommer på inkallning och det enda du har att erbjuda är ett kort ”bra”.

Valpen och inkallning
Börja med att öva inkallning på en gång. Men tänk på att du bör vara i en störningsfri miljö. När du ser att valpen är på väg mot dig utan att du har kallat på den, ropa valpens namn och kom. Belöna valpen när den kommer. Koppla inte upp valpen. Spring gärna ifrån valpen och ropa in den igen.

Ett annat sätt att träna inkallning är motivationsinkallning. För att träna det krävs det att man är två personer. En medhjälpare sitter och håller fast valpen. Du springer iväg några steg vänd dig om och ropa valpens namn och kom. Medhjälparen släpper och valpen kommer i full fart. Sätt dig ner på huk och tag emot valpen med massor av beröm.

När valpen inte kommer
När du vet att valpen förstår vad ”kom” eller ”hit” är kan du lägga in ett krav på att den ska komma när du ropar. När ni är ute och inget annat distraherar valpen kallar du in den. Kommer den inte utan fortsätter att lukta eller vad den nu gör, peta till valpen och samtidigt som du säger åt den med låg mörk röst. Backa snabbt tillbaka ett par steg och kalla in valpen igen med glad röst. När den kommer belöna ordentligt den så att den förstår att nu gjorde den rätt. När man tränar hundar gäller det att vara tydlig. Det är svart eller vitt – inte grått. Det gäller att träna inkallning när valparna är små, när de är fem månader hinner man inte ifatt dem längre.

Träna inkallning i koppel
Träna även inkallning i koppel. Om hunden inte kommer till dig när den är i koppel lär den inte komma när den är 20 meter bort. Kalla in valpen i kopplet, kommer den inte petar du till den backar ifrån och kallar in igen. Beröm när valpen gör rätt.

Inkallning med pipa
Heders åt alla uppfödare som använder visselpipa varje gång valparna ska få mat. Ni ger era valpköpare en utmärkt inkallning. Vilken fin present. Om inte din valp är ”visseltränad” lär du in det snabbt oavsett om du har en ung eller äldre hund.

Köp en visselpipa i en djuraffär. Varje gång valpen ska få mat så blåser du två gånger i pipan. Även om valpen redan står på dina fötter när det är dags för mat så blåser du i alla fall pipan. Valpen lär sig snabbt att pipan betyder mat och kommer snabbt. När valpen förstår kan börja använda pipan ute. Men tänk på att inte missbruka med att blåsa i tid och otid. Och belöna alltid valpen när den kommer.

Fler hundar på promenaden
Har du fler hundar är det viktigt att du är med valpen själv mycket i början. Annars är risken att den präglas på de andra hundarna, istället för på dig.

Om du har fler hundar med på promenaden, släpp då inte valpen tillsammans med någon av de vuxna förrän valpen har lärt sig att följa dig. Låt valpen gå i koppel medan du har de andra lösa. Koppla sedan upp de andra och släpp valpen ensam. Valpen springer inte ifrån dig och de andra hundarna.

Om hunden bara kommer ibland
Om hunden bara kommer ibland ska hunden inte vara lös. Om man som hundägare inte får tag på hunden utan bara står och ropar så blir det en slags avdressering. Och hur ska du agera när hunden väl kommer? Ska den belönas över huvud taget kan man fråga sig.

Ett sätt är att arbeta med hunden i en lina. Fördelen med lina är att du når alltid hunden. Sätt på hunden ett sele och koppla en 15 meter lång lina. Linan ska släpa i marken, du ska inte hålla i linan. Pröva att kalla in hunden. Kommer den inte utan sticker åt et annat håll så ställer du dig på linan. Du når då hunden och kan gå fram och visa ditt missnöja och sedan backa ifrån och ge hunden en ny chans att komma. När den kommer belönar du förstås hunden.

Vissa hundar är klipska och lär sig snabbt att lyda när linan är på. Men man kan lura hunden lite. Klipp av en liten bit av linan varje dag. Till slut har den kanske bara två decimeter lina som sitter fast i selen och du har förhoppningsvis en hund som kommer när du ropar.