Kantarellsök

Eftersom att jag har lätt att gå vilse i skogen när jag letar svamp och tycker att kompass är lite bökigt är hundarnas sällskap i skogen värdefullt. De tycker det är roligt att söka kantareller och blir aktiverade, matte plockar kantarellerna kvickt och får hjälp med att hitta hem. Idel fördelar för oss alla.

Jag började träna kantarellsök med Smilla efter att ha gått en kantarellkurs 1999. Instruktören utlovade resultat efter bara sex timmars träning med hunden. Var det möjligt, jag var något skeptisk. Men det var möjligt. Redan efter fyra timmars träning visste min hund vad hon skulle göra. Förklaringen är shaping (forma hundens beteende) med hjälp av en klicker (finns att köpa i välsorterade djuraffärer).

Det går att lära in kantarellsök på många olika sätt men här beskriver jag hur jag tränar mina hundar att söka kantareller med få effektiva och korta träningspass.

Lite om shaping och klickerträning
För att en belöning ska fungera måste den komma omedelbart då hunden gör rätt. Det kan handla om en tiondels sekund för att man ska kunna utnyttja belöningen till fullo.

Det tar för lång tid att ta fram handen med godiset. Därför lär man in ett ljud som hunden distinkt förknippar med godis. Ljudet går fram snabbt och man kan se till att ljudet uppstår exakt när man vill.

Dag 1 – lär hunden att associera ljudet av klickern till belöning
Förse dig med en klicker och lite gott godis. Det är viktigt att det är godis som hunden uppskattar. Fram med lever eller kycklingfilé eller vad det nu kan vara som hunden älskar. Godisbitarna ska vara pyttesmå så att du kan ge hunden femtio bitar utan att den blir mätt.

Sätt dig mittemot hunden med godis i ena handen och klickern i den andra. Lär nu hunden vad klicket betyder genom att samtidigt klicka och ge godis. Gör övningen fem gånger, vänta en minut och gör om övningen tre gånger. Byt sedan ställe ett par gånger och upprepa övningen så att hunden inte tror att detta bara fungerar på ett ställe.

Det är viktigt att redan nu lägga in ett frikommando som betyder att nu är det slut. Jag säger helt enkelt – slut och visar att mina händer är tomma.

Dag 2 – lär hunden koppla ihop lukten av svamp till belöning
Gör en kort repetition av den förra lektionen. Nu är det dags att ta fram en slags svamp, i mitt fall kantarell. Har man inte själv hittat någon i skogen gör man som undertecknad och går och köper sig lite ”övningskantareller”.

Håll hunden i halsbandet och kasta ut en kantarell någon meter framför hunden och släpp halsbandet samtidig som du ger ett kommando. Jag använder ”sök svampen”. Så fort hunden nosar på kantarellen så klickar du och ger en godis. Plocka upp svampen och gör om övningen 3 x 3 gånger eller tills du ser att hunden förstår. Glöm inte att ta en paus då och då. Avsluta alltid med frikommando.

Dag 3 – lär hunden markera svampen
Gör en kort repetition av den förra lektionen. Hunden ska nu lära sig att markera att den har hittat kantareller. Smilla har fått lära att sätta sig när hon hittat kantareller då jag ogillar hundar som skäller i skogen.

Håll hunden i halsbandet och kasta ut en kantarell någon meter framför hunden och släpp halsbandet. När hunden nosar på svampen så klickar du inte. Hunden kommer att titta upp på dig och undra var är min belöning? Då ger du ett sittkommando. Så fort hunden sätter sig så klickar du och ger godis. Upprepa övningen tills hunden förstår att den först ska leta upp svampen och sedan sätta sig. Avsluta med frikommando.

Dag 4 – lär hunden att söka efter svampen och att markera fyndet
Gör en kort repetition av den förra lektionen. Nu är det dags för hunden att leta efter kantareller. Bind upp hunden. Låt den se att du går ut i skogen (inte så långt ifrån hunden) och lägger ut några kantareller i ett litet område ca 2 x 2 meter. Koppla loss hunden och säg ditt sökkommando. Så fort hunden hittat en kantarell och sätter sig så klickar du och belönar. Plocka upp den svamp som hunden hittat och låt den söka rätt på en eller två till. Gör om övningen 3 x 3 gånger eller tills du ser att hunden förstår. Avsluta med frikommando.

Dag 5 – skicka hunden att söka svamp
Gör en kort repetition av den förra lektionen. Nu ska hunden söka rätt kantarellerna utan att ha sett var du har lagt dem. Lägg ut rikligt med svamp i närheten. Gör det inte för svårt för hunden det är viktigt att den lyckas. Belöna som vanligt. Avsluta med frikommando.

Öka på svårighetsgraden successivt och snart har du en kompis i skogen som gärna hjälper dig att hitta kantareller. I början kan det vara bra att ha med sig lite övningssvamp utifall att hunden inte finner någon svamp. Som alltid bör hunden få lyckas så att motivationen inte tryter. Hittar inte hunden kantareller efter ca fem minuters sökande så ”planterar” jag ut lite svamp så att den får bekräftat att den är duktig och framför allt får sin belöning.

Att tänka på
Som vid all träning gäller det att träna i korta pass. Sluta när det är som roligast och ha inte för bråttom.

Hunden lär sig att markera lukten av en kantarell. Den markerar minsta lilla lukt, så när hunden markerar att här finns det kantarell och du inte ser några måste du snabbt börja leta runt i vegetationen, någonstans finns det en pytteliten kantarell. Finns det ingen kantarell så uteblir belöningen.

För att visa Smilla att nu ska vi söka kantareller använde jag ett tjänstetecken i form av en skarf som bara används vid kantarellsök. Det är viktigt att tala om för hunden när sökarbetet är slut. Använd ett frikommando och ta av hunden tjänstetecknet. Precis som narkotikahundarna lär sig att söka efter flera olika sorters narkotika så kan du lära hunden att söka efter flera olika slags svampar – lär in en svampsort i taget.

Om hunden gör fel
Gör ingenting. Det är bara att börja om. Mina hundar försöker ofta att apportera kantarellerna i början (inte så konstigt med en retriever egentligen). Det är bara att låtsas som ingenting och backa tillbaka i träningen.

Lycka till!

Recept kantarelltoast
Du behöver
 • Färska gula kantareller
 • grädde efter behag
 • 0,5 schalottenlök
 • 1 toast
 • 1 msk persilja, hackad
Gör så här
 1. Dela och rensa kantarellerna. Finhacka schalottenlöken.
 2. Lägg en klick smör i stekpannan och låt det få lite färg. Lägg i svampen och salta och peppra lite.
 3. Tillsätt lök och hackad persilja. Häll på grädden och låt koka ihop till en stuvning.
 4. Skär bort kanterna på ett toastbröd.
 5. Stek det i lite smör.
 6. Lägg upp svampen på brödet.
 7. Njut