Drömmen för alla hussar/mattar och hundar vore om hundarna alltid kunde vara lösa på alla promenader. Men tyvärr bor de flesta av oss inte så till. Dessutom måste man, av hänsyn till omgivningen och till hundarnas säkerhet, ibland gå med hunden kopplad. Därför är det viktigt att man redan från början tränar sin valp att gå fint i koppel. Med att gå fint menar vi att gå med slakt koppel.
Om hunden går på vänster eller höger sida eller varierar sig är en smaksak. Huvudsaken är väl att hunden inte drar i kopplet och inte kastar sig fram och tillbaka.
Att gå med en hund som hela tiden drar och sliter i kopplet gör att man dels får ont i armar och axlar dels hela tiden kommer i konflikt med hunden. Det ska vara trevligt att gå på promenad med sin hund både med och utan koppel.
Vi lär hunden att det är lönsamt att dra
sig fram i kopplet
Tänk på alla gånger som du låter din hund eller valp få dra sig fram till en en
annan hund – och sedan får den hälsa. Vilken belöning!
Vi tar det från början. Du får hem din valp och har säkert fått rådet att ha den lös så mycket som möjligt den första tiden. Vilket är mycket bra. Då måste nämligen du som hundägare agera för att få valpen att följa dig.
Det vanligaste felet vi gör med våra hundar är att vi kommunicerar med den genom kopplet. Koppelrycket tycks för många vara en omedveten handling. Det går så fort och lätt att bara tycka till i kopplet när man vill att hunden ska följa med.
Det bästa är att ”tänka bort” kopplet. Behandla alltid hunden som om den vore lös. Prata med den eller tag i den om den inte lyssnar. Ska du byta riktning så påkalla din hunds uppmärksamhet med ord och gester och sväng därefter. Beröm när hunden följer med.
Som vid all annan träning gäller det att vara konsekvent. Hunden får aldrig lyckas med sitt dragande. Frågan är vem är envisast, du eller hunden? Och vem är det som bestämmer du eller hunden?
Så här kan man göra
När valpen börjar dra i kopplet så stannar du. Valpen kommer inte framåt genom
att dra. Stå bara stilla och invänta att hunden tar kontakt med dig. Det gör
den förr eller senare. Om inte säg valpens namn, när den tittar på dig berömmer
du den och ändrar färdriktning. Poängen är att valpen aldrig kommer framåt
om den drar. Det blir många stopp i början innan hunden har förstått att det
lönar sig inte att dra i kopplet.
Nu går vi
Våra hundar har fått lära sig att när jag säger ”nu går vi” så menar vi just
det. Då stannar vi inte och luktar och pinkar på var och varannan fläck utan vi
går. Stannar de och börjar lukta säger vi ”sluta, nu går vi”. Lyssnar de inte
petar man till dem och upprepar ”sluta, nu går vi”. När de går på fint berömmer
man dem såklart.
Val av koppel
Man ska alltid vara aktsam om man använder ett stryphalsband då man av misstag kan skada sin hund vid ett ryck. Till valpar kan man köpa ett vanligt halsband och koppel av tyg eller läder.
Hjälpmedel
Det finns hundar som stressar upp sig över att ha något som ligger på över
strupen och de börjar dra bara därför. Då kan det vara idé att pröva med sele
istället. Jag har haft många valpar/unghundar på kurs som slutat dra helt när
de fått gå i sele.
Några varningens ord
Om man låter sin valp/unghund dra i kopplet så bygger den sakta men säkert upp
en stark halsmuskulatur. Till slut känner hunden knappt att den har någon som
rycker och drar i kopplet därbak. Draganden har blivit naturligt och kan vara
mycket svårt att få bukt med.
En valp på tre månader drar inte så mycket men en vuxen hund kan bli fruktansvärt stark.
Det är lätt hänt att valpen vill ha dragkamp med sin förare i kopplet. Den tar ett tag i kopplet och så börjar dragkampen. När valpar gör det kan det uppfattas som gulligt men när en vuxen hund gör det så är det definitivt inte gulligt. Säg nej från början.
Om hunden ska leka med andra hundar och har på sig ett halsband så glöm inte att alltid ta av det. Det är lätt hänt att hundarna fastnar i varandra och kan skada sig.
Kul i koppel
För många hundar är kopplet något som hindrar dem från att ha roligt. Oftast så
börjar det roliga när kopplet åker av och hunden är lös. Lek gärna med hunden i
koppel. Går den fint så beröm hunden och lek eller kela med den en stund. Att
gå i koppel kan faktiskt vara trevligt både för husse/matte och hund.
Koppeltvång
Du måste alltid ha kontroll på din hund. Men under tiden 1 mars – 20 augusti råder strikt koppeltvång. Det är under den tiden som de allra flesta djur föder sina ungar och de ska inte störas.
I Jaktstadgan står följande: ”Under tiden 1 mars – 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras löpa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden på året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används i jakt.”
Rent generellt får en hund aldrig, även om inte koppeltvång föreligger, springa lös okontrollerat. Olika regler gäller i olika kommuner. För att vara på den säkra sidan kontrollera vad som gäller i din kommun.