Lär in stanna kvar

För att kunna lita på hunden i alla situationer krävs träning och tålamod, men kanske inte så mycket som man kan tro.

STANNA KVAR är något jag kräver av hundarna flera gånger varje dag. Att de verkligen sitter kvar som fastlimmade är viktigt för mig som bor i en hårt trafikerad stad.

Varje gång de ska hoppa ur bilen efter att jag öppnat bakluckan i bilen måste de ovillkorligen sitta kvar.

Hundarna har halsband eller sele på sig i bilen, men jag måste koppla dem innan jag säger varsågod Sam och varsågod Kajsa och de kan hoppa ut.

Så här gör jag men det finns säkert andra bra sätt att träna hunden att stanna kvar.

Enklast är att lära hunden när den sitter, en förutsättning är att den kan ordet sitt.

Säg åt hunden att sitta ned på din vänstra sida, markera med handen och säg sitt kvar. Du ska nu flytta dig sidledes från hunden. Första gången lutar du dig bara lite åt sidan. Räta upp dig och beröm hunden lugnt, bra sitt kvar, duktig sitt kvar. Använd inte godis eller leksak, detta är en lugn övning där du belönar luuugnt med rösten och kanske smeker hunden samtidigt. Bryt med ett varsågod och var lite tråkig, allt för att hunden inte ska hetsa upp sig.

Nu säger du sitt, hunden på vänster sida, och staaanna kvaaar, markera med handen och nu flyttar du dig bara ett litet steg ifrån hunden samtidigt som du förstärker med rösten braaa stanna kvar. Gå tillbaka till hunden efter cirka tre sekunder. Smek hunden och upprepa braaa staaanna kvar. Säg ditt frikommando och gå iväg och gör något annat.

På detta sätt upprepar du övningen och går bara ett steg ifrån hunden. Det är viktigare att hunden klarar av att sitta 10 sekunder nära, än att du kan lämna hunden fem sekunder och gå flera meter bort.

Viktigt! Lämna sidledes. Det är inte din blick som ska trycka tillbaka hunden så att den sitter kvar utan din handmarkering och orden sitt stanna kvar.

Stort tack till min systerdotter Sara Woxblom som visar med yrvädret Kajsa.

Sitt.
Sitt stanna kvar.
Flytta höger ben ett steg. Lämna väster ben kvar. Upprepa sitt stanna kvar.
Flytta tillbaka benet och beröm lungt. Braaaaa. Undik att använda godis det kan göra det svårare för hunden att sitta kvar.
När ovanstående fungerar ta nu ett steg ifrån hunden. Beröm lungt med rösten när du står ett steg ifrån, braaa duktig.
Gå tillbaka och beröm med röst, smek och kel.

När sitt stanna kvar fungerar kan man lära in ligg stanna kvar på samma sätt.