Lär valpen att spotta

De flesta nyfikna valpar vill gärna undersöka sin omgivning genom att smaka på den. Utomhus finns det mycket för en valp att upptäcka. Att då kunna säga åt sin valp att ”spotta” och att den då genast gör det är praktiskt.

Gör så här
Fyll fickan med riktigt gott godis, lite kyckling eller något annat smaskigt, här duger ingen gammal frolic.

När valpen plockar upp något olämpligt ute och börjar tugga på det tar du kvickt fram ditt smaskiga godis och håller upp det framför valpens näsa. I de flesta fall spottar då valpen ut skräpet för att istället ta ditt godis. Samtidigt som valpen spottar ut skräpet säger du ”bra spotta, duktig spotta” och så får valpen godiset.

Om man bor där det finns gott om skräp för en valp att tugga på går träningen fort. På en vecka lär man i regel valpen att spotta.

Kom ihåg, att bara för att valpen har lärt sig att spotta på kommando, så bör den alltid få en liten godbit i belöning för att den hörsammande ordet spotta.

På en valpkurs jag hade kom en liten labradorvalp åt mitt öra och fick i sig mitt örhänge. Matte som hade tränat in orddet spotta nyligen sade åt valpen och vips for mitt örhänge ut.