Låt valpen få vara valp

Valpen ska naturligtvis inte få göra precis som den vill. Det hunden inte ska göra som vuxen ska den inte heller få göra som valp. Men om man ska korrigera och banna den nyfikna valpen eller unghunden i tid och otid kommer det så småningom att drabba relationen mellan hundägare och hund. Det kan gå så illa att valpen inte känner något förtroende för sin ägare och vill inte vara tillsammans med denne utan väljer andra istället. Och att bli bortvald av en hund, är väl det sista man vill som hundägare.

Olika krav på lydnad
Vad som är en lydig hund för mig behöver inte vara en lydig hund för dig. Och vad jag anser som olydig kanske du tycker är helt ok.

Att ha mål för hur hunden ska bli som vuxen är bra. Men man behöver inte träna in allt samtidigt.

Många fokuserar på att kunna ha sin hund lös och det är förståligt man vill ju ge sin hund så mycket frihet som man kan. Men det många gör fel är att släppa sin unga hund där det finns för svåra störningar för hunden. Det gör då att hunden lätt sticker i väg och husse och matte får springa efter och ta tag i hunden och korrigera den. Och så startar en ond cirkel. Hunden sticker och hundägaren korrigerar, igen, igen och igen. Och det som händer är att relationen mellan hund och hundägare försämras.

Var smart och avled bus
Istället för att neja och fya allt en liten valp kan hitta på när den är vaken så bestäm dig för en eller två saker som är förbjudet, avled allt annat. Vartefter valpen växer avleder du mindre och mindre. Till slut har du en hund som inte är i sängen eller i soffan, som inte äter upp dina skor eller hänger i gardinerna eller vad den nu kan hitta på.

Utsätt inte den unga hunden för det den inte klarar av
Ett exempel: De flesta valpar och unga hundar har svårt att passera andra hundar när den är lös utan att vilja sticka fram och hälsa. Om du ser att det närmar sig en hund, locka då till dig din hund och lek med den och ha riktigt roligt tills den andra hunden är ur sikte. Då kan du släppa din hund igen.

Den här träningen medför att hunden ser en annan hund och vill börja leka med dig istället för med en okänd hund och det bästa av allt du slipper gå in i en onödig konflikt. När hunden är äldre räcker det med att bara locka på hunden när en annan hund är inom synhåll så kommer den glatt för att få en godbit och lite klapp och kel.

Ett annat exempel: Om valpen inte kommer när du kallar på den fast den är nära dig så lär den inte komma när den är tio meter bort. Börja med att träna inkallning i kopplet. När valpen alltid kommer till dig när du kallar på den kan du prova att ha den lös.

Låt det ta tid
De flesta valpar utvecklas till hyfsat lydiga hundar med tiden. Olika raser med olika lynnen utvecklas förstås olika och har olika personligheter. Oavsett vilken ras, kan din valp utvecklas till en glad och lydig hund eller en mindre glad och lydig hund. Det är upp till dig som hundägare hur du vill att din hund ska bli som vuxen.

Själv har jag hellre en pigg och glad och kanske mindre lydig hund som ibland tar egna initiativ, än att jag har perfekt lydig hund som inte är glad och som sällan tar egna initiativ.

Vi ska leva med våra hundar i förhoppningsvis ett decennium så varför ha så bråttom med att få hunden lydig. Låt det få ta lite tid, det tjänar både du och hunden på och ni det trevligare under tiden.

Hunden på bilderna är min älskade Lesley. Han var en mycket aktiv och busig valp. Han åt och tuggade på allt och hängde i gardinerna och morrade. Det tog dessutom en hel evighet innan han blev rumsren.

Han blev med tiden en mycket glad, klok och lydig hund.