Motivation och belöning

Ett snabbt och effektivt sätt att träna hund är att vid inlärning belöna korrekt beteende och förbise felaktigt beteenden.

Många tycker att man mutar hunden om man använder godis som belöning. Men faktum är att många hundar är i regel mattokiga och det är ett mycket effektivt att använda godis som belöning på sådana hundar. En godisglad valp och en tydlig hundtränare ger snabba resultat. Och när inlärningen är klar behövs inget godis. Vitsen med belöningar är ju att man kan motivera hunden till att arbeta intensivt för att den sedan får sin belöning.

Man kan belöna hunden på många olika sätt huvudsaken är att hunden uppskattar din belöning. Tyvärr så reducerar vi oss ofta till godismaskiner så fort vi ska träna hund. Visst, hunden älskar godis och mat men det finns så många andra belöningar.

Det finns många som säger att hunden ska lyda ändå och lära sig ändå och visst det gör den. Men inte med samma glädje och intensitet som om den blir belönad med något den vill ha.

Olika slags belöningar

Kasta boll

Många varnar för att man inte ska kasta boll åt sin hund för då blir den bolltokig. Men om man enbart belönar med en boll i samband med träning och sedan lägger undan bollen så blir den inte ”bolltokig”. Många lydnadsmoment tränas med fördel in med boll. Använd gärna en boll vid träning men lägg undan den när ni är klara. Använd inte boll om hunden inte direkt kommer tillbaka med bollen.

Godis
Med extragott godis såsom kycklingfilé, fläskfilé och fint nötkött kan tända en hund ordentligt. Att ständigt belöna sin hund med samma gamla korv eller köttbullar tycker i och för sig hunden kanske om men det är inget den anstränger sig extra för.

Lek
Lek är ofta den belöningsform som man använder sig minst av, i alla fall jag. Det är så bekvämt att ge en godisbit eller kasta en boll. Att springa omkring och leka och busa tar mer på krafterna. Men faktum är att leka med sin hund med sina bara händer och kropp är något många hundar älskar. Och tänk vad bra våra händer och kroppar har jag vi alltid med oss.

Kel och smek
Många hundar tycker så mycket om att man smeker dem och pratar med dem att de faktiskt tar det som en belöning.

Mat
Använd tillfället när hundenfår mat. Låt den få utföra något innan den får maten.

Bada
Många hundar älskar att bada. Detta kan man med fördel använda i hundträning. Om hunden ändå ska få bada kan den gott utföra någon övning innan den får ett ”varsågod” och får sticka i väg och bada.

Variera belöningarna
Bästa resultatet vid träning får man om man växlar mellan belöningarna. Hunden ska inte veta vilken belöning som kommer. Variera gärna mellan tre olika belöningar när du tränar din hund för bästa effekt.

När motivationen tryter
Om en hund inte är på alerten så får man rannsaka sig själv. Belönar jag fel? Belönar jag för sällan? Eller tycker hunden att det jag gör är tråkigt? Är det för mycket störningar runt omkring? Skälen till att en hund inte vill arbeta/träna kan vara många det gäller att kunna läsa sin hund. I sommartider så kan många hundar bli trötta av värmen. Du kanske får lov att träna sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Eller kan det vara så att hunden inte tycker om det ni gör? Som sagt var man får rannsaka sig själv.

Som alltid vid all hundträning, sluta när det är som roligast för hunden.

Belöna med röst och godis.
Belöna med lek.
Med boll i snöre.