När hunden inte hör

Det är inte ovanligt att gamla hundar får nedsatt hörsel eller kanske tappar hörseln helt och blir döva, men hunden klarar sig bra ändå det gäller bara att vara mer uppmärksam på sin gamle vän.

Den senaste tiden har min snart 12-åriga tik börja göra lite som hon vill när vi är ute på promenaderna. Hon lyssnar helt enkelt inte lika bra på mig som tidigare.

Som den matglada golden hon är har jag märkt att hon missar när jag är i köket för att laga mat. Hon sover bara lugnt vidare i ett annat rum vilket aldrig har hänt tidigare.

Ett hörseltest
För att kontrollera Smillas hörsel provade jag med att en ”lydnadsinkallning” utomhus. Jag lämnade henne ca 30 meter och var noga med att stå helt stilla så hon inte skulle läsa mitt kroppsspråk.

Jag ropade ”Smilla hit”. Men hon satt kvar och väntade på mitt kommando. Då gick jag emot henne så det var ca 20 meter emellan och och kallade in henne igen. Men hon satt kvar och hörde mig uppenbarligen inte. När jag stod cirka tio meter ifrån henne hörde hon, eller såg mina läpprörelser, och hon sprang till mig. Fortfarande var jag inte säker på hur mycket hon hörde så jag lämnade henne på ”sitt kvar” och gick bakom henne ca 10 meter och ropade på henne. Hon satt kvar.

Nu vet jag att Smilla har inte mycket hörsel kvar. Hon hör dock fortfarande visselpipan så jag kan fortfarande ha kontroll på henne när hon är lös i skogen. Inomhus hör hon bättre än utomhus vilket säkert beror på att då är hon närmre. Jag har provat att säga ordet efterrätt i hennes öra när hon sover och då vaknar hon genast och vill ha en godbit.

Att tänka på med döva hundar
En lydig gammal hund som är van att gå lös vill man kanske inte beröva den friheten det innebär att gå okopplad, men man får tänka sig lite extra för.

Använd dina rörelser
Hundar lyssnar på vad vi säger men framförallt läser de vårt kroppsspråk och det kommer väl till pass när hunden är gammal och hör dåligt. Visa med din kropp vad du vill, din gamle vän förstår dig säkert.

Prova med flexikoppel
Ett flexikoppel kan ge hunden lite mer frihet. Det finns flexikoppel som ger hunden upp till åtta meter frihet vilket kan räcka för den äldre hunden.

Inkallning med pipa
Hör din hund lite illa? Lär den inkallning med hjälp av en visselpipa om hunden kan höra den. Det är enkelt och är fort gjort. Blås två signaler när hunden får mat. Det är bara bra om hunden redan står nedanför dig så att du visslar och ställer ned maten samtidigt.

Matglada hundar lär sig detta på ett par dagar. Glöm bara inte att när du visslar på hunden ska den få rikligt med belöning som den uppskattar.