När valpen är liten och obekant med nya omgivningar följer den oss gärna hack i häl. I naturen hänger valpens överlevnad på att den följer sin flock.
Men vad händer när valpen inte längre är valp och omgivningarna inte längre är nya utan välkända. Den tidigare så följsamma valpen kanske har utvecklats till en självständig hund som gör lite som den själv vill. Hittar den något som är roligare eller något som är gott att äta så kan det hända att hunden beter sig som om den vore döv.
Gå en allmänlydnadskurs
Du kanske redan har gått både en valpkurs och en fortsättningskurs med din hund men för att bli motiverad att träna och för att få hjälp med hunden kan det vara bra att gå en kurs till eller gå med i en träningsgrupp.
En kurs som Brukshundklubben har och som jag varmt kan rekommendera är Allmänlydnadskursen. Den innehåller bl.a. hur man får hunden att; gå fint i koppel, sitt, sitt stanna kvar, ligg, ligg stanna kvar, inkallning med störning, bilvett, möte med andra hundar, och nosarbete.
Ett annat scenario är att den lydiga hunden nu under sommaren har fått tagit sig vissa friheter som inte alls lämpar sig när man är tillbaka i vardagen.
Att lyda nära och långt bort
En hund som inte lyder sin ägare när den är nära kommer inte att lyda när den är 30 meter bort. Hundens lydnad avtar ofta ju längre bort den är från sin ägare.
Att ha hunden lös på promenaderna är viktigt för de flesta hundägare. Man vill att hunden ska få motion och röra sig fritt, det förutsätter att hunden lyder på avstånd. För att hunden ska få vara lös behöver den kunna två saker; att respektera ett NEJ och att genast komma när man ropar på den.
Lyssnar hunden på NEJ
Man kan göra ett enkelt test. Lägg ut några köttbullar i en matskål och gå förbi matskålen med hunden. När hunden ser eller känner doften av köttbullarna och ska fram för att äta säger du ett bestämt NEJ. Vilken reaktion får du på ordet nej? Reagerar hunden på något sätt eller börjar den bara äta trots att du står nära och säger NEJ.
Lyssnar inte den äldre och nu större hunden på NEJ måste det åtgärdas på något sätt. Det handlar absolut inte om att bestraffa eller vara dum, men man måste vara tydlig både med sin kropp och röst i första hand.
Hundar hör bra så du behöver inte skrika NEJ åt hunden. Däremot bör man använda en mörk dov röst. Så fort du ser att du får en reaktion hos hunden så beröm lugnt med en glad röst så att hunden förstår att den gjort rätt.
En hund som inte kommer på inkallning ska inte vara lös
Om du har en hund som kommer på inkallning när den inte har något annat för sig och som inte kommer om den hittat något kul eller gott ska inte vara lös av två orsaker:
- Du har inte kontroll på hunden och hunden kan hamna i situationer som slutar olyckligt.
- Hunden blir avdresserad. För varje gång du ropar och hunden inte kommer, lär sig hunden att det är helt ok att inte lyda genast.
Träna inkallning i koppel
Att träna inkallning i koppel är effektivt. Om hunden inte kommer till dig när den är i koppel lär den inte komma när den är 20 meter bort. Kalla in hunden i kopplet när den är upptagen med at nosa på något eller när den ser något intressant. Kommer den inte när du kallat på den en gång petar du till den, backar ifrån och kallar in igen. Beröm när hunden gör rätt.
Jag brukar väsa LYSSNA när jag puttar till hunden då den inte kommer på en gång. Det har jag nytta av om någon av mina hundar inte hörsammar mig genast. När jag fräser LYSSNA så kommer de genast. Väl medvetna om att annars kan matte bli arg.
Om lina och sele
Ett sätt är att träna hunden i en lina. Fördelen med lina är att du når alltid hunden. Sätt på hunden en sele och koppla en 15 meter lång lina. Linan ska släpa i marken, du ska inte hålla i linan. Pröva att kalla in hunden. Kommer den inte utan sticker åt et annat håll så ställer du dig på linan. Du når då hunden och kan gå fram och visa ditt missnöje och sedan backa ifrån och ge hunden en ny chans att komma. När den kommer belönar du förstås.
Vissa hundar är klipska och lär sig snabbt att lyda när linan är på. Men man kan lura hunden lite. Klipp av en liten bit av linan varje dag. Till slut har den kanske bara två decimeter lina som sitter fast i selen och du har förhoppningsvis en hund som kommer när du ropar.
Nonchalera hunden
Det kan hända att vi ”älskar sönder” våra hundar, speciellt valpar och unga hundar. Vi klapparoch kramar och pussar så mycket att de tröttnar på oss.Om du har en hund som nonchalerar dig, då kan du göra detsamma.
Börja med attnonchalera din hund lite grand så ska du se att den intresserar sig för dig igen. Eller nonchalerar den dig för att du är tråkig? Man får rannsaka sig själv.
Om uppmärksamma kennelhundar
Hundar som bor på kennel tillsammans i en större flock lyssnar ofta mycket bra på sin ägare, trots att denna inte lagt ned så mycket tid och energi på att träna hunden. Det beror dels på att hunden inte får lika mycket uppmärksamhet av sin ägare och dels på konkurrens. Hunden måste konkurrera med den övriga flocken för att få flockledarens uppmärksamhet. Då är det inte så konstigt att hunden kommer som ett skott när den hör sitt namn, ivrig att vara till lags och tacksam för uppmärksamheten.
Vad behöver din hund konkurrera med? Och hur glad är hunden för din uppmärksamhet? Hur rolig är du i din hunds ögon? Lek, träning, aktivering och kel tillsammans med hunden i lagom mängd brukar förbättra relationen mellan hund och husse/matte.