När/om valpen morrar/vaktar

Det är inte ovanligt att den gulliga valpen man nyss hämtat hem vaktar sin mat och annat den tycker mycket om. Detta gäller även valpar av raser som absolut inte ska uppvisa några vaktbeteenden. Till och med att valpar från hundraser som ska anses vara särskilt familjevänliga gör det.

Varför blir vi så provocerade när valpen morrar och vaktar sin matskål eller sitt ben?

Valpen visar sina tänder och morrar och genast tror vi att:

  • valpen är opålitlig,
  • den försöker klättra i rang för att ta över ledarskapet,
  • den är dålig mentalt,
  • valpen måste korrigeras så att den inte utvecklas till en farlig hund.

Skapa inte onödiga konflikter
Genom att lära valpen ett släppkommando och att inte hålla på och ”testa” om man kan ta ett tuggben eller mat från valpen undviker man onödiga konflikter. Gå istället fram till valpen som vaktar sin matskål och lägg ned lite mer mat i matskålen så förknippar valpen din hand med något positivt och snart kommer du att kunna sätta fram din hand till matskålen utan att valpen morrar utan att den istället tittar lite förväntansfullt på dig.

Det kommer att uppstå situationer då du måste bara bestämd och korrigera valpen men du behöver inte göra det när valpen försöker vakta sin mat.

Viktigt att hunden lär sig ett släppkommando
De flesta hundar plockar upp olämpliga föremål både inne och ute och då är det självklart att man måste kunna få hunden att släppa föremålet som kanske t.o.m. kan vara farligt för den.

Det lär man den unga hunden genom att träna in med hjälp av ett föremål som inte betyder så mycket för hunden och med lite belöningsgodis.

Sätt dig ned på golvet och lek lite med ett förmål som hunden kommer och tar i munnen. Lungt och stilla visar du hunden godiset, du kan sätta det direkt vid hundens nos. Sitt tyst och vänta. När hunden släpper föremålet säger du t.ex. loss eller tack och ger hunden godiset. Plocka undan föremålet och lek eller gosa lite med hunden.

Upprepa denna övning en eller två gånger om dagen och snart har du en hund som genast släpper vilklet föremål som helst när du säger ditt släppkommando.

När valpen vaktar mot andra vuxna hundar
När jag får hem en valp som vaktar i min flock hemma har jag noterat att de andra vuxna hundarna bara nonchalerar den morrande valpen. Sakta men säkert lär sig valpen att ingen kommer att ta något ifrån den och morrandet och vaktandet upphör.

Däremot om valpen tar något från den vuxna hunden då kan den lyfta lite på läppen och valpen förstår direkt att detta var inte lämpligt och så gör den inte om det.

Varför morrar hunden?
Morrandet är en signal som många missuppfattar och misstolkar. Hunden behöver inte alls vara aggressiv bara för att den morrar snarare är den sällan det. Hundar kan morra av olika orsaker precis som de kan skälla av olika anledningar.

Morrandet kan visa på bristande förtroende för omgivningen
Hunden vill öka avståndet mellan sig och till den som signalen/morret riktar sig mot. Det är lätt att misstolka en morrning och tror att hunden vinner om den kommer undan med en morrning utan bestraffning. Att straffa hunden är helt fel metod och ger absolut inte en bättre relation mellan hund och människa. Däremot så lär sig hunden att den inte kan lita på dig.

Då en hund morrar över en matskål, ett ben, eller något annat som är värdefullt för hunden, säger den med sitt språk att den inte litar på oss. Hunden tror att vi ska ta ifrån den det den har fått. Ett straff i den situationen gör då att hunden litar ännu mindre på oss. Lämna hunden som morrar och ge den en chans att få förtroende för oss.

Hundar som pratar
Morrande förekommer också i samband med lek och hos vissa hundar vid hälsningsceremonier. En typ av morrningar använder sig vissa raser eller individer av när de är glada och lekfulla. Vi kallar det för att hunden ”pratar”. Hundar som ”pratar” är glada, de viftar på svansen eller bär runt på något föremål samtidigt som de morrpratar. De vill leka, bli klappade, kliade och är inte det minsta utmanande.

Jag har en mycket morrglad goldentik hemma som morrar dovt när hon leker vilket hennes lekkamrater inte bryr sig om utan leker glatt på med morrhoppan.