När slutet närmar sig

När man köper en hund och låter den bli en del av familjen tar man även på sig ansvaret för att se till att hunden har ett så gott liv som möjligt i alla stadier av livet. Det inkluderar också att se till att hunden får avsluta sitt liv i tid.

Då vi ser hur hunden rent fysiskt påverkas av sin ålder måste förbereda oss för det oundvikliga slutet. Hur svårt det än kan vara så är det vårt ansvar och vår skyldighet som hundägare att ge hunden en smärtfri avslutning på livet. Innan livet blir ett lidande för hunden.

När hunden inte längre har livskvalitet är det dags att fatta det avgörande beslutet. Vad detta innebär kan naturligtvis variera. Om hunden är sjuk och inte kan botas är beslutet inte svårt att ta. Men att avgöra när den stundvis pigga hunden inte längre orkar med, är det svårare.

Som ägare vill man ha hunden hos sig så länge som det bara går. Men det är ren egoism att låta en hund som saknar livskvalitet fortsätta att leva bara för att man inte vill ta farväl.

När hunden saknar matlust, eller inte längre kan reglera sin tarm och blåsa, eller när benen ger vika under promenaden och den snubblar när den går runt kvarteret, då är det dags.

Är beslutet svårt att ta så ta hjälp av din uppfödare eller veterinär. Men skjut inte upp beslutet bara för att det är svårt att ta farväl av en gammal kär vän för det blir inte lättare imorgon.