Ni som fattar, ni fattar

Enligt Jordbruksverkets hemsida finns det idag (maj 2020) drygt 900 000 hundar som ägs av ca 700 000 hundägare i Sverige. Det betyder att grovt räknat var tionde människa lever med hund.

I min bekantskapskrets bor det en hund eller flera hos varannan vän/släkting. Det kan man tolka som att jag helst umgås med hundfolk och det ligger något i det. Vi med hundar är ofta aktiva personer med mycket humor, för humor det måste man som hundägare ha. Att bli arg på en hund för allt de kan hitta på, skapar bara en dålig relation. Vi är istället mycket lösningsorienterade och allmänt påhittiga. Vi är helt enkelt roliga att umgås med. 😉

Bortsett från att hundägare är skojiga är vi ett tåligt släkte. Vi är ute med våra fyrbenta i ur och skur, oberoende av väder. Hundägare tar inte midsommarvädret på blodigt allvar, det är bara att klä sig efter väder.

Nu är det bevisat – hundägare lever längre
På Agrias hemsida från december 2017 kan man läsa att docent Tove Fall står bakom ett uppmärksammat forskningsresultat som visar att vi blir friskare och lever längre av att ha hund.

Undersökningen bygger på en analys av alla 40-80 åringar i Sveriges befolkning som inte tidigare drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att dela in gruppen i hundägare och icke-hundägare och matcha individernas hälsostatus är resultatet tydligt – risken att dö är 20 procent lägre för hundägare under den tolvåriga undersökningsperioden. 

–  Vi ser ett tydligt samband mellan hundägare och minskad risk att dö. Allra störst effekt ser vi hos ensamstående och äldre personer, säger Tove Fall docent och veterinär vid Uppsala universitet. 

Hund lika effektivt som läkemedel
Forskningsresultatet är så starkt att hundägandet står i paritet med de bästa läkemedel som finns på marknaden!

–  Vi ser samma risksänkningar om man har en hund som om att man äter de bästa läkemedlen. Men det är viktigt att komma ihåg att de personer som väljer att skaffa hund kan ha haft en mer hälsosam livsstil redan innan de fick hunden.

Vardagsmotion och sociala kontakter
Vardagsmotionen är en viktig del. Hundpromenaden är ett måste oavsett väder, sju dagar i veckan, även under perioder när det kan vara svårt att komma ut, exempelvis vid sjukdom eller skada.

En annan viktigt ingrediens i hundägandet är ökade sociala kontakter säger Tove Fall till Agria.

Baksidan med att äga och älska en hund
En hunds liv är kort, alldeles för tidigt kommer dagen då vi måste hjälpa vår kära hund vidare. Man vänjer sig aldrig. Det blir aldrig lättare. Det är alltid lika förskräckligt.

Visst blir man bunden vid en hund. Men hellre det än att vara utan. Just nu känns semester utomlands mycket avlägsen, men utifall finns utmärkta hundpensionat och någon god vän som kan hjälpa till under en kortare tid.

Alternativet att vara utan hund finns inte. Livet med hund är roligare, friskare och helt enkelt bättre.

Funderar du på att leva hundliv? Har du gott om tid och energi och vill vara ute mycket och träffa trevligt folk? Då finns inget bättre än hundar.

Läs mer här om vad du bör tänka på innan du får hem en hund.

Kärleken
Kontakten
Tilliten
Glädjen
Gemenskapen
Sällskapet