Olika sätt att lösa problem

Vi människor är olika och vi hanterar de problem som vi får på olika sätt. Det gäller även hur vi hanterar de problem som en valp eller vuxen hund kan ställa till med.

Några olika sätt att hantera ett vanligt hundproblem som t.ex. en hund som drar i kopplet är att:

  1. Ignorera att det är ett problem och låta hunden styra promenaderna.
  2. Se på TV hur någon hundtränare gör och försöka härma så gott det går.
  3. Anmäla sig till en hundkurs för att få hjälp med problemet men förvänta sig att instruktören ska lösa problemet.
  4. Träffa en hundinstruktör som ger förslag till hur man får hunden att sluta dra i kopplet och sedan gå hem och träna – ett tag. Men orka inte vara konsekvent och följa alla råd och anvisningar och låta hunden återgå till koppeldragandet.
  5. Träffa en hundinstruktör och ta tag i problem en gång för alla och bestämma sig för att nu ska det lösas och hålla ut och fortsätta träna varje dag – även när det känns motigt.

Hur vi än väljer att hantera våra problem så är en sak säker, det är ytterst sällan det finns några genvägar.

Hundträning och golfträning
Jag var på en middag där samtliga middagsgäster var golfare, inklusive min kära make. Under middagen diskuterades det olika slags golfproblem. Jag var tyst då jag inte själv spelar golf. Men när både förrätt, huvudrätt och efterrätt var uppäten och de fortfarande höll på att diskutera och beklaga sig över sina golfproblem fick jag nog. Då kunde jag inte längre vara tyst.

Till min käre make som har problemet att han blir trött och ofokuserad när han har gått 16 hål och har två hål kvar, sade jag att börja med att träna kondition. Med bättre kondition blir du inte lika trött och då är du inte ofokuserad när du kommer till hål nr 17 och 18.

Till min bordsgranne som beklagade sig över sina dåliga puttar sade jag att nu när du ändå har semester, tag en privatlektion i att putta, åk sedan till golfklubben och slå 200 puttar varje morgon. Efter fyra veckor kommer puttarna att gå bättre.

En annan middagsgäst som beklagade sig över att hon inte kunde slå raka långa slag gav jag samma råd. Anlita en instruktör, gör som han eller hon säger och åk till golfklubben och träna varje dag.

Det var inga konstiga råd men de kom från en som inte spelar golf, däremot som ofta åker till brukshundklubben.

Först blev det tyst. Sedan kom olika invändningarna och bortförklaringar. De ville nog ha snabbare lösningar än att bara träna och träna. Men det finns inga genvägar för att bli en bättre golfspelare det är bara träning som gäller.

Men min man han gjorde en ansträngning. Han började ta långa raska skogspromenader med hundarna varje dag. Han fick snabbt bättre kondition och har nu inte längre några problem med koncentrationen vid hål nr 16, 17 och 18. Vilket har resulterat i att han har sänkt sitt handikapp.

Det finns olika sätt att hantera problem, man kan ta tag i dem eller man kan ignorera dem, det är upp till var och en. Men till skillnad från golf där det bara är spelaren som drabbas av sin ovilja att träna så drabbas hunden av att ha en ägare som inte kan ge tydliga anvisningar för hur hunden ska uppföra sig.

Det är inte snällt att stå ut med koppeldragandet och sedan då och då bli arg på hunden. Gör något åt problemet en gång för alla – hunden gör bara så gott den kan.