Om valpen bits

För många valpägare är det ett problem att valpen biter dem i händerna och till och med attackerar fötter och ben när den är på det humöret. Hur får man valpen att sluta bitas?

Din valp är troligtvis varken aggressiv eller tokig utan bara valp. Valpen upptäcker och känner på det mesta genom att tugga och bita, den lär känna sin omgivning på så sätt. Många gånger så växer beteendet bort men det är inte säkert och då står man där med en vuxen hund som bits vilket naturligtvis inte är acceptabelt.

Olika sätt att få bort bitandet

Avled
Börja med att försöka avleda valpen när den vill bita i dina händer eller fötter. Se till att du har några leksaker och ge valpen. Men lek inte med leksaken utan ge valpen leksaken och gå därifrån. Börjar du leka med valpen i denna situation kan du få en hund som börjar med att bita dig i händerna för att få igång en lek vilket förstås inte är önskvärt.

Nonchalera valpen
När valpen attackerar dig och försöker leka på ett hårdhänt sätt så försök att vara oberörd och gå därifrån, se inte på valpen. Gå därifrån och nonchalera valpen fullständigt.

Använd rösten
Genom att ge ifrån dig ett gällt ljud ”AJ”, när valpen biter dig och genast gå därifrån fungerar för många. Att säga ”nej”, ett ord valpen ännu inte förstår, hjälper för det mesta inte.

Lite att tänka på
Det kliar i munnen vid tandömsning. När valpen är mellan fyra och sex månader tappar den sina valptänder. När de nya tänderna växer ut kan det klia lite vilket gör att valpen då vill tugga och bita på det mesta. Ge då valpen något hårt att tugga på ett tuggben eller en morot avleder problemet och valpen får utlopp för att det kliar i munnen.