Omedveten träning

En av de saker som gör att det är så roligt att träna hund är att inlärningen går snabbt. Ibland går det för snabbt och man har befäst något som man inte hade för avsikt att träna in.

Och hur gick det till
När det ska till och serveras mat hemma hos mig är jag van vid att ha tre viftande svansar och 12 stampande tassar nedanför mig.

Jag vet man borde väl ha dem att sitta snyggt och prydligt och vänta på sin mat men för mig är det inte viktigt.

Men så har en förändring skett i min flock. Den 12-åriga gamla hunden har somnat och istället har en pigg ett-åring tillkommit.

Ett-åringen uppför sig inte som sina två flockkamrater. Hon ligger nämligen nedanför mina fötter och lugnt tittar. Hur har detta hänt? För bara några dagar sen stod hon och stampade och viftade med de andra hundarna. Är hon sjuk? Vill hon inte ha sin mat? Inget av detta stämde, hon var både hungrig och frisk. Var har hon fått det ifrån att hon ligger och tigger?

Det måste ha varit så att jag vid något tillfälle givit henne maten då jag tränat ligg. Jag gör så ibland, att hundarna får göra något innan maten sätts ned. Hur som helst jag har nu en hund som alltid ligger och väntar på sin mat.

Hundar ska vara på golvet
Så tycker vi i min familj men vi gör något annat. När ett-åringen kom som aldrig varit i några möbler över huvud taget bestämde vi att så skulle det förbli.

Vi var stoiska och tog inte upp gullhunden varken isoffan eller sängen. I flera månader höll vi emot och det var inte så svårt då hon aldrig försökte ta sig upp. Tills en kall kväll när matte skulle sova hemma ensam och sängen kändes stor och kall.

”Kom vovvarna” lockade jag och hade raskt tre belåtna golden i sängen. De två äldre hundarna vet att sådana förmåner kan förekomma, men tar dem inte för givna. Det gör däremot ett-åringen. Vips hoppar hon nu upp lite över allt. Men vad gör det hon är ju så liten och rar. Men när hon ska till och löpa hur blir det då? Den dagen den sorgen. Och så var det med det.