Rädda hundar

Varför en hund uppvisar rädsla i vissa situationer kan bero på många olika faktorer. Några förklaringar kan vara om hunden har upplevt något obehagligt och blivit ordentligt skrämd, eller om hunden har utsatts för krav som den inte klarar av och fått bannor för detta? Men rädsla hos en hund kan också vara ärftligt betingat.

När man väljer valp
En trygg och glad tik som paras med en trygg och glad hane får med stor sannolikhet trygga och glada valpar. När vi väljer valp så vill vi, om det går, träffa både tiken och hanen och gärna se hur de är både i vardagen och när de apporterar. Det är givetvis ingen garanti för att valparna blir lika fina och duktiga som sina föräldrar men förutsättningarna för detta är i alla fall goda.

Det omtvistade ledarskapet
En hund som är trygg med sin ägare kan lättare hantera sin rädsla eller obehag om den känner förtroende för sin ledare. Ledarskap är fortfarande starkt förknippat med hårda tag och tuffa hundar men det är tyvärr en vanlig missuppfattning. Man behöver inte skrika och trycka ner en hund i backen för att bevisa att man är ledaren, det skapar ofta bara ett motstånd istället för förtroende.

Lärarskap istället för ledarskap.

En hund väljer alltid sin ledare. Ledarskap är inget som med automatik kommer med stamtavlan eller sitter hos den som håller i kopplet. Ledarskapet måste man alltid förtjäna.

En bra ledare tar initiativ, det kan vara till träning, lek eller andra aktiviteter. Ledaren avgör också alltid när aktiviteten tar slut. Men viktigast av allt är att en ledare beskyddar alltid sin flock. Att få sin hunds förtroende går inte att kräva, det kan man endast bevisa att man är värdig genom handling.

Tyck inte synd om en rädd hundOm en hund är rädd eller blir rädd för något är det lätt att vi tycker synd om hunden och ömkar den. Det vi inte tänker på är att genom att göra detta så förstärker vi obehaget för hunden. Vi bekräftar med andra ord hundens rädsla. Blir din hund skrämd för något – gör ingenting. Titta inte ens på hunden. Är ni ute och går och hunden blir rädd för något koppla upp hunden och gå på med bestämda steg.

Vad ska jag tänka på med en rädd hund som:

Är rädd för föremål
Tvinga aldrig fram hunden först till saker som den tycker är obehagliga. Gå alltid fram själv först – det är vad en ledare gör. Visa hunden att det är helt okey att komma fram.

Klappa på föremålet och lägg kanske en godis på föremålet så att hunden övervinner sin rädsla. När hunden går hunden så gör du ingen affär av det utan gå bara därifrån.

Är rädd/avvaktande mot människor
Tvinga inte på hunden fysisk kontakt med människor om den inte vill. Tala om för de som vill klappa din hund att den inte vill men att de gärna får kasta lite godis till hunden. I övrigt bör de helt nonchalera hunden.

Du kan träna din hund med att lära den om den nosar på din handflata så får den en godis. När hunden kan det så kan du pröva med att låta andra i familjen hålla upp handflatan. När hunden har förstått att nosa på en handflata är lika med godis så kan du försöka med att låta en god vän visa upp sin handflata. OBS att det då är viktigt att att den personen inte stirrar på hunden utan sitter på huk med handen framför sig och tittar åt ett annat håll.

Är rädd/avvaktande mot andra hundar
Det händer att det finns hundar som inte vill ha närkontakt med andra hundar. Vad du än gör med en sådan hund så tvinga aldrig fram den till andra hundar. Låt den träffa trevliga hundar och träna tillsammans. Eller gå en lugn koppelpromenad tillsammans med en annan ointresserad hund så kan den försiktiga hunden komma över sin rädsla själv utan att ägare har förbrukat sitt förtroende som ledare för hunden

Att påtvinga hunden kontakt med andra människor eller andra hundar om den inte vill är ett bra sätt att förlora sitt ledarskap. Tvång och våld löser inga hundproblem det skapar däremot problem för både hund och ägare.

Är bara lite försiktig av sig
Försiktiga hundar daltar man inte med utan man är bara glad och har lite ”kom igen nu, det svänger” attityd. Om man ömkar och tycker synd om en försiktig hund så förstärker man bara hundens ev. rädslor. Det är viktigt att den försiktiga hunden har en bra ledare att ställa sig bakom som den kan lita på i alla situationer

Låt hunden jobba mycket med spår och självständiga aktiveringar så att den bygger upp sitt självförtroende och ge mycket beröm. Även olika sorters balansövningar verkar ha en bra effekt på lite låga hundar. Bra självförtroende stärker förstås hunden.

När det smäller till
Ett kraftig knall eller annat högt ljud kan skrämma en hund. Om du ser att din hund blir berörd så nonchalera den fullständigt. Titta inte ens åt den, gäspa gärna ordentligt det är en lugnande signal för hunden. Är ni på promenad gå bara lugnt och bestämt vidare. Är ni inomhus så titta absolut inte på hunden. Om hunden ser att ledaren inte bryr sig så bryr sig i regel inte hunden heller efter en liten stund. Detta gäller dock inte om hunden går in i chock. Då kan det vara så illa att hunden måste till en veterinär.

Lite om krav
Ställ de krav på hunden som du vet att den klarar av. Hunden måste förstå vad du kräver av den annars blir den osäker och då hamnar ni lätt i konflikter. Hamnar man i konflikt med sin hund ska man alltid lösa hunden från detta, gör något så att hunden lyckas. För mycket krav kan göra hunden osäker och man kan helt oavsiktligt trycka ned sin hund.

Om man har en bra relation till sin hund kan man också säga till på skarpen om hunden är på väg att göra något riktigt tokigt som den inte får utan att den mentalt ”dör”. Krav innehåller alltid ett visst mått av hot. Eftersom hot har en avståndssökande effekt måste man ha en bra relation annars finns det en risk att hunden mentalt utvandrar och lyssnar ännu mindre nästa gång. Då blir ofta husse/matte ännu mer frustrerad och ännu mer hotande och hunden drar sig ännu mer undan. Tyvärr är detta en ganska vanlig orsak till att hunden utvecklas till att bli en olydig och på sikt en olycklig hund.

Tänk dig för och utsätt inte hunden för onödigt jobbiga situationer för hunden, men låt inte heller den slippa undan i situationer där hundens rädsla är obefogad.

Gott Nytt År?
Dagarna innan nyårsafton börjar en tid som för många hundar och hundägare är den besvärligaste perioden på hela året. Man kan inte föreställa sig vilket problem det är om man inte själv sett hur otroligt stressade en del hundar blir av smällandet.

Vad som egentligen orsakar skotträdsla hos hundar är omtvistat. Förmodligen finns det en nedärvd försiktighet som utlöser en flyktreaktion vid höga ljud. Så det är i grunden en helt naturlig reaktion. Hos vissa individer har denna rädsla förstärkts och förväntningar på obehagliga upplevelser gör att de reagerar även på obetydliga smällar. Effekten av smällar på en del hundar är mycket påtaglig. När det börjar smälla, och det kan vara några få dova knallar i fjärran eller en visslande raket, så börjar hunden bli orolig. Den hässjar, skakar och försöker komma undan eller söka stöd hos husse eller matte.

Vad kan man göra för att underlätta för de hundar som är rädda? Det bästa är naturligtvis att hundarna inte behöver höra oljudet. Att lämna stan och fly ut till en stuga i ödemarken är det inte många som varken vill eller kan.

Motionera hunden ordentligt på förmiddagen och rasta hunden i innan smällandet tar fart på kvällen. Som hundägare är man ändå van att gå upp tidigt så nyårsdagen kan inledas med en lång tyst morgonpromenad.

Pröva att stoppa fettvadd i öronen på hunden. Det dämpar i alla fall hörseln men troligen inte tillräckligt. Det behöver förmodligen kombineras med andra åtgärder som att stänga dörrar och fönster och komma så långt från ytterväggarna som möjligt. Man kan skruva upp ljudet på musikanläggningen för att ljuden utifrån inte ska vara lika lätta att uppfatta.

Att tala lugnande med hunden och klappa och smeka den kan ha en viss effekt men ofta är de så uppe i varv att de inte är mottagliga. Som hundägare till en skotträdd hund måste man tänka på att inte förstärka hundens rädsla genom att tycka synd om den vilket är lätt gjort.

På senare år har jag firat nyår i badrummet med min raketrädda gamla tik. De två andra hundarna är helt oberörda och sover sött. Jag sätter på tvättmaskinen och duschen går för fullt i badrummet. Även i handfatet sprutar det vatten. Med fetvadd i tikens öron och ett miljöovänligt vattenplaskande runt omkring kan vi hantera det någorlunda utan lugnande medel.
Lugnande medel är som regel receptbelagda. Vissa medel får effekten att hunden blir trött och somnar eller halvsover. Andra gör att de inte lika lätt hetsar upp sig eller inte hetsar upp sig lika mycket.

Det påstås att man kan träna bort problemet om det inte är så utvecklat. Det finns flera böcker i ämnet och även CD-skivor som man kan träna hunden med. Jag har prövat flera metoder men misslyckats med alla så i år firar vi nyår i badrummet igen.

Acceptera inte din hunds rädsla utan försök att hantera den på ett just sätt för hunden. Många rädslor går dessutom att träna bort eller i alla fall att minska.