Sluta skälla

Om skällande, pipande och gnällande hundar
En hund som skäller i tid och otid eller som piper, gnäller och skäller så fort den vill ha uppmärksamhet är jobbig att leva med. Bor man ensligt ute på landet så är det bara en själv som blir störd men bor man i tättbebyggt område och kanske i lägenhet kan man inte ha en hund som skäller så fort den vill något.

Jag är ingen vän av skällande hundar. Jag ser inget gulligt i det så naturligtvis får mina hundar inte skälla hemma hos mig. Undantaget är när det ringer på dörren. Då är det ok att de skäller till en gång men att de genast tystnar när jag säger till.

Nonchalera hundar som piper, gnäller eller skäller. Felet vi ofta gör när vi vill att hunden ska sluta skälla är att vi pratar med hunden. Vi kanske till och med gormar ”håll tyst”. Problemet är att hundar inte pratar svenska och de får ju faktisk respons från sin husse eller matte när den piper, gnäller eller skäller, även om vi tar i med barska rösten.

Tricket är att totalt nonchalera hunden. Så länge den piper, gnäller eller skäller så finns den inte. Man ser den inte och hör den inte. Den får ingen respons för att den låter.

För några år sedan fick jag hem en energisk och glad och framförallt en hungrig valp. Så fort jag började göra i ordning hundmaten for han omkring och skällde som en galning i köket.

Jag gjorde i ordning hundmaten men nonchalerade valpen. Jag satte mig och läste en tidning och så fort valpen tystnade reste jag mig upp och gav den snabbt maten. Efter tre dagar fattade valpen. Det är inte lönsamt att skälla.

Om upphetsade och stressade hundar
Hundar som vet att nu ska de få göra något skojigt och som hetsar upp sig och börjar pipa och gnälla måste man också lära att det lönar sig inte att hålla på och låta.

Kärt barn har många namn men ofta är det stress det handlar om även om många kallar det för arbetsglädje. Stress behöver inte vara dåligt. Men när stressen utlöser negativa beteenden såsom pip och gnäll då är det ett problem.

Samma sak gäller för hundar som gnäller och piper av upphetsning och glädje som för hundar som skäller. Det händer ingenting. Först när hunden kopplar av tar man ut hunden och påbörjar det man tänkt göra.

Låt aldrig, aldrig en pipande, gnällande hund få sin vilja fram. Du är ledare och du bestämmer när aktiviteten startar och den börjar först när hunden är tyst och samlad. Som vid all träning, var konsekvent och ha tålamod!

Hund som skäller ute på tomten

Mina två hundar gör som så många andra skäller av glädje ute på tomten när någon närmar sig grinden. Jag vill att mina hundar skäller till om någon är på väg in genom grinden men jag vill att de tystnar när jag säger till.

Nu har jag lärt in orden; Tack det räcker, vilket var enkelt. Jag upprepade tack det räcker och kastade till hundarna lite godis ett par gånger så var det klart. Jag är nöjd och hundarna likaså.