Smilla – På tävling

När Smilla är fem år gammal är hon sedan länge en mycket lydig hund. Så pass lydig att vi startar i tävlingslydnad.

Smilla hade varit startklar i flera år innan jag vågade mig ut på tävlingsplanen. Problemet var inte Smilla utan min avsaknad av tävlingsnerver. Jag tror att Smilla var den äldsta hunden som startade i lydnadsklass 1.

Puss är inget tävlingsmoment
Efter platsliggning kommer alltid tandvisning. Då ska hunden sitta stilla och låta domaren inspektera tänderna (för att visa tillgänglighet). Innan domaren kom fram till oss hade han ett par rottweiler som morrade och som inte ville visa sina tänder. När domaren så kom fram till Smilla sade han med en glad röst ”och här har vi en liten goldenflicka”. Mer behövdes inte, Smilla hoppade upp och gav honom en rejäl puss i ansiktet.

Domaren insåg sitt misstag (man pratar inte med jätteglad röst med en hund och är tyst med de andra) ursäktade sig och så gjorde vi om. Han kom bara fram och tittade på Smillas tänder och så fick vi våra 10 poäng.

Sedan gick tävlingen som i en dimma men jag minns applåderna och förstod att vi fick höga poäng.

När så det sista momentet som var hopp över hinder ställde sig domaren nära hindret. För nära tyckte jag men vågade inte protestera.

Kommendera sa tävlingsledaren. Hopp sa jag och Smilla flög över hindret och fortsatte fram till domaren gav honom en puss och kom sedan in till mig och gick fot. Vi fick ett kraftigt poängavdrag men lyckades skrapa ihop 173 poäng och ett förstapris samt blev vinnare med klassens högsta poäng.

En pensionär på plan
Efter den pärsen tog det drygt fyra år innan vi tävlade igen. Varför startar man en nästan tioårig tik i lydnadsklass två? Jo för att se om det går och för att se om jag kunde komma över min tävlingsskräck.

När Smilla kom in i på tävlingsplanen var det många som log, inklusive domaren. Alla kunde se att här kom en gammal men mycket pigg och glad hund. Jag var dessutom glad och knappt nervös, tvärtom lite stolt.

Lätt som en plätt tog vi tre förstapriser i rad och Smilla fick titeln LP II (lydnadsdiplom klass 2). Och hon lärde sig att man pussar inte domaren på tävlingsplan.

Färdigtränad för lydnadsklass 1 nio år gammal.