Smilla skyddar sin flock

Under hela sitt liv har Smilla satt flockens säkerhet före sin egen. Otaliga är de gånger då hon på eget initiativ eller på min uppmaning hjälpt till att skydda flocken.

Flocken hade utökats med goldenhanen Elvis. Elvis var en snäll hund som aldrig ville komma i konflikt med någon. Han hade dock oturen att som 6-månaders valp bli påhoppad av en illasinnad svart kungspudel vilket gjort honom reserverad för stora svarta hundar.

Jag var på morgonpromenad med Smilla och Elvis en solig försommardag nere i Lilljansskogen. Hundarna var lösa när vi gick över ängarna. Och så stod han där. En stor svart riesenschnauzerhane som inte hade helt goda avsikter. Jag kan se skillnad när en hund vill leka eller utmana. Och här var det inte fråga om lek.

Snabbt kallade jag in Elvis och kopplade upp honom och höll honom bakom mig. Ska du plocka min hund får du plocka mig först tänkte jag.

Då kom hon farande, min kloka Smilla. Hon ställde sig framför mig och Elvis. Hon verkade tänka som jag. Du får ta mig först innan du kommer åt Elvis.

Hon stod med neutral svans och neutrala öron. Så for hon iväg och gjorde en lekinvit. Riesenschnauzerhanen såg först ointresserad ut och var fortfarande helt fokuserad på Elvis. Då gjorde Smilla en ny invit och nu nappade han. Iväg for hon och riesenhanen efter. Då gjorde jag kanske något dumt. Jag och Elvis började röra oss därifrån. Smilla uppehöll hela tiden riesenhanen samtidigt som hon höll koll på mig. Snabb som en vessla fintade hon honom hela tiden.

Till slut efter vad som verkade vara en evighet men som kanske var fem minuter kommer det en ung man springande med ett koppel i handen.

Jag var allt annat än trevlig när jag upplyste honom om vad han hund höll på med. Till slut var han infångad och husse ursäktade sig massor och med Smilla vid Elvis och min sida gick vi hem.

Det var första gången Smilla gick emellan oönskade besökare men inte den sista. Hennes uppfödare Lena har berättat att Smillas mormor var av samma kaliber, hon blockerade och skyddade också alltid sin flock.

Riesenschnauzerhanen kastrerades veckan efter vårt möte och kort efter det flyttade han från vårt bostadsområde.