Smilla – Kommer hem

Ber om ursäkt för bildkvaliten 1997 var digitalkamerorna mycket enkla.

När Smilla var åtta veckor är det dags att hämta hem henne. Eftersom det var sommar blev hennes första hem vårt sommarhus i Öregrund.

Innan vi hämtade henne hade vi träffat Christer och Lena, kennel Sangold flera gånger och då var det min tur att ställa frågor. Jag frågade om allt och de blev bara gladare och gladare ju mer jag frågade.

Från det att jag visste att vi skulle bli med valp började jag söka information om allt som hade med valp och valpträning att göra. Först och främst genom böcker. Jag hade läst flera böcker innan vi hämtade hem Smilla. Jag var beredd tyckte jag.

Redan innan jag hämtade hem Smilla försökte jag anmäla oss till en valpkurs. Brukshundklubben lät seriöst och bra så jag kontaktade tre lokala bruksklubbar. Ingen var intresserad av att ta emot oss! Lätt panik utbröt och jag hittade till slut Hundens Hus som välkomnade alla raser – tack för det.

Jag kommer bara ihåg fragment av dagen vi hämtade Smilla. Jag minns att Lena höll fram de båda tikvalparna (det fanns fyra hanar också) och frågade en sista gång. Vad är viktigast för dig Anette? Den ena valpen är nog mer att jobba med men den andra är lite bättre konstruerad om jag var intresserad av utställning. Valet var lätt – utställningar var jag inte intresserad av. Jag ville ha en rolig hund att träna. Och vilken rolig hund jag fick!

Resan upp till Öregrund minns jag inte. Jag minns däremot när vi släppte ut Smilla på tomten och jag bara satt och gladdes år vår valp.

Smilla utforskade tomten och hälsade oförskräckt på både katten och grannarna som kom över för att titta. Resten är glömt eller förträngt av våra första dagar tillsammans.