Smilla – Vill ha hund

När jag är drygt 35 år ung och varit gift några år kommer längtan efter – en hund.

Min man som aldrig haft något djur var lite betänksam, men lät sig övertalas. Han hade inga synpunkter på hundras och jag visste inte alls vilken slags hund jag ville ha. Jag är dock uppväxt med både terrier och spaniel och ville ha något annat.

Jag ville ha en pigg, glad och robust hund som jag kunde träna lydnad med och kanske gå spår och leta svamp med.

Bonniers stora hundbok med alla raser införskaffades och lästes noga. Efter att ha läst och funderat stod valet mellan tre raser; labrador retriever, golden retriever och australien shepherd. Maken hade en arbetskollega som ägde en trevlig och vacker goldentik så en golden fick det bli.

År 1996 när jag började luska om hundraser fanns det inte så mycket information på Internet som det gör nu. Jag minns att jag ringde Goldenklubbens valphänvisare och pratade med en ganska barsk dam. Jag fick veta att golden var en apporterande fågelhund och ingen promenadlimpa och en massa annat.

Det slutade med att vi ringde Christer och Lena Flodfält, kennel Sangold, se bilden ovan. Vi hade hört mycket gott om dem genom en valpköpare till dem. Vi bestämde träff och jag hade då ingen aning om att tio år senare så skulle vi umgås och Lena vara en nära och klok vän.

Utfrågade
Hemma hos Christer och Lena träffade vi deras hundar, men framför allt blev vi intervjuade. Som informatör är jag van att svara på frågor men jag var inte förberedd på den mängd frågor dessa uppfödare pepprade oss med. De var fullständigt obevekliga.

Hur bor ni? I stan? Vet ni att en golden behöver mycket motion och få vara i skogen varje dag?
-Ja men vi bor nära Lilljanskogen och Hagaparken och på helgerna är vi på landet i Öregrund försvarade vi oss med.

Var ska hunden vara om dagarna? Den kan inte vara ensam!
-Den ska vara med husse på jobbet.

Ska den ligga instängd på ett kontor hela dagarna? En golden måste komma ut flera gånger under dagen.
-Vi har en inhägnad rastgård med lite skog i anslutning till kontoret.

Ska den vara i hundgård? Det går inte!
-Nej men den kan vara där en liten stund. Ja den ska vara liten då. Och så gick de på med massor av frågor.

När vi åkte därifrån var jag övertygad om att vi var inte lämpade att ha hund och får nog inte köpa någon. Efter en vecka hörde vi av Christer och Lena och jo vi kunde få köpa en tikvalp. Men vi fick inte välja valp de gjorde de och vi fick lova att vara med på alla deras valpträffar de första året. Och vi lovade förstås mycket tacksamma över ynnesten att få köpa en av deras valpar.

Smilla 11 år
Lena och Christer Flodfält
Har mycket rolig.