Träna kontakt med din valp

Det är inte lätt att få hem sin första valp och veta precis hur man ska fostra den till att bli lydig och trevlig som vuxen. Har man inte haft hund tidigare, vet man kanske inte hur viktigt det är med kontakt. Det är svårt att träna kontakt, om man inte vet vad det är och hur viktigt det är för valpens fortsatta utveckling till en lydig hund.

Kontakt är samspelet mellan hund och förare och grundar sig på tillit, trygghet och vänlighet
Kontaktövningar används för att förstärka banden mellan dig och din hund. Kontakt är också grunden i allt kommande lydnadsarbete. Har man inte kontakt med sin valp, får man svårt att lära valpen något över huvudtaget, eftersom valpen inte förstår att arbeta för dig. Har man däremot bra kontakt med sin valp, gör valpen allt för sin förare och lär sig villigt allt vi försöker få den att lära sig. Din valp måste redan från början veta att den kan lita på dig.

Du vill väl också ha en hund som gör allt för dig och är mån om att göra rätt. Detta övar du med din valp redan från det att du får hem den vid åtta veckors ålder. Kontaktövningar är mycket viktiga att träna redan från första stund.

Som grund måste du träna upp kontaktsökandet hos din hund. Belöna all spontan ögonkontakt från valpens sida. Ögonkontakten är grunden för alla kontaktövningar.

Hundens namn
När valpen kommer hem till dig vet den troligen inte vad den heter. Börja med att lära valpen dess namn genom att sätta dig på huk och glatt säga valpens namn. När valpen söker din ögonkontakt kan du belöna med en godbit.

Med denna övning tränar du både valpens namn och inkallning på en och samma gång.

Ett frikommando – varsågod
Att använda varsågod kan du göra i många situationer. Istället för att utföranågot ska hunden ta ögonkontakt med dig, be om lov. Säger du t.ex. ”varsågod” är det fritt fram för hunden att utföra den önskade aktiviteten.

Du kan börja med att hålla fast valpen i halsbandet och lägga ned en godbit på golvet en bit i från valpen. Valpen kommer nu att försöka ta godbiten. Nu är du viktigt att du inte säger något utan bara är tyst och väntar ut valpen tills den tittar på dig. Ett snabbt ögonkast räcker då säger du varsågod och låter valpen få ta godbiten.

Varsågod i olika situationer
Du kan även använda dig av varsågod innan du släpper valpen lös från kopplet. Säg åt valpen att sitta och vänta sedan ut valpen. Så fort den tittar på dig säger du varsågod och släpper valpen.

När den sedan blir lite äldre, kan du göra detsamma vid in- och utgång genom ytterdörren. Du sätter hunden med ”sitt” framför ytterdörren, väntar ut valpens blick, öppnar ytterdörren, säger ”varsågod” och hunden får gå ut. Samma sak när valpen sedan är äldre så är det bra att hunden inte kastar sig ut ur bilen utan väntar på ditt varsågod. Det här är enkla kontaktövningarna att träna från början i valpens uppväxt. som du kommer att ha stor nytta av.