Uppfödare tränar sin valp del 1

Jag köpte min första golden retriever av kennel Sangold 1997 och fick mycket stöd, hjälp och goda råd för att fostra min levnadsglada valp. Här vill jag låta er få ta del av hur Lena Flodfält tränar sina valpar. Stort tack Lena för att du ställer upp på detta. /Smillamatte alias Anette Hellgren.

Liten Böna tränas från början.
Hemma bor det just nu fyra goldentikar, två är utställningschampions och tre är viltspårschampion och två har jaktmeriter.

Christer och Lena startade Kennel Sangold år 1986 med uppfödning av golden retriever. Deras målsättning är att föda upp rastypiska sunda hundar.

Lena har startat och tävlat med sina hundar sedan 1978. Hon har tävlat i alla lydnadsklasser från klass 1 till elit. Hon har startat flera hundar i unghundsklass, nybörjarklass, öppenklass och elitklass på jaktprov. Lena har även tävlat i bruksgrenen spår i klasserna: appellklass och lägre klass.

Lite nu och då så dömer Lena och Christer både på inofficiella jaktprov och utställning för Golden retrieverklubben.

Christer deltar i praktisk fågeljakt med sina apporterande fågelhundar.

Valpen får följa med
Vi låter valpen vara med om det som är naturligt för oss i familjen som att åka bil, olika båtar (för att ta oss till Möja), åka fyrhjuling allt som har med skärgårdslivet på en ö, blandat med buss, tunnelbana och utflykter till storstaden Stockholm.

Miljöträning är inget vi väntar på utan vi tar med valpen redan efter ett par dagar. När Bönan varit hemma hos oss i tre veckor har hon hunnit med att; åka bil, åka taxibåt, åka Waxholmsbåt, åkt både buss och tunnelbana samt varit på en fotbollsmatch.

Vi låter också valpen följa med i skog och mark. Små valpar orkar inte gå så långt så vi bär valpen till skogen i en väska eller ryggsäck och så får valpen skutta runt i skogen. Sedan bär vi den hem igen. Små valpar ska inte motioneras men de måste för röra sig fritt i skogen.

Annat som prioriteras
Inkallning är viktigt. Vi tränar alltid in en visselsignal. Att träna valpen att vara passiv lägger jag också ned mycket tid på.

Nya råd och rön
Under åren kommer hela tiden nya råd och rön för hund och uppfostran. Vi har prövat en del men använder nog mest sunt förnuft och det jag tror på men självklart är det en blandning av olika metoder. Just med Bönan har jag gått tillbaka till få ”enkla” idéer från min Isoldes tid vilket var tillbaka till1985!! Allt från att hon får godis och jag lockar in henne på vänster sida till ”jackan” som trygghet och passivitets plats.

Första bilresan
Resan från kenneln där Bönan levt sina första åtta veckor till sitt nya hem tar ca 1,5 timme om det inte är några köer. Men 90 minuter kan vara lång tid för en valp som aldrig har åkt bil. Hennes råd är bädda lite trångt i bilen med en filt och kuddar och sitt nära valpen. Men sitt inte och tyck synd om valpen som kanske piper lite och är orolig. Ömkar man valpen förstärker man dess rädsla fast man kanske tror att man tröstar den.

Det tog ca 20 minuter så hade lilla Bönan kurat ihop sig i en filt och somnat.

Åk ofta
Ett vanligt misstag man gör som ny valpägare är att man vill vänta med att utsätta valpen för nya situationer. Det är inget matte Lena praktiserar. Inom loppet av Bönans två första veckor har hon åkt bil många gånger, färdats i taxibåt till landet samt åkt tunnelbana och buss. Bönan finner sig snabbt tillrätta i alla möjliga fordon. Precis så som det ska vara, tycker både Bönans matte.

Bekantar sig med flocken
Hemma hos familjen Flodfält bor det tre vuxna tikar. Alla är snälla men matte Lena tycker att det räcker med att lära känna en hund i taget. Det stora köket har grindar och där hänger matte mest så där får Bönan bekanta sig med en hund i taget.

Matte bär Bönan
Matte Lena har många fiffiga förslag på hur man kan träna en valp. Ett vanligt problem som många nybilvna valpägare har är att valpen inte vill gå hemifrån. Man kan ju förstå valpen, den har nyss fått ett nytt hem och där vill valpen gärna vara kvar.

Istället för att locka och pocka eller kanske bli lite sur på valpen för att den inte villigt följer med på en liten promenad löser Lena det så att hon bär ut sina valpar. Hon går inte långt kanske bara 100 meter första gången. Sedan sätter hon ned valpen och går hem. Smart!

Bönan och Lena bor nu så till att matte inte behöver sätta på ett koppel. Bönan får vara lös redan på den första promenaden och får lära sig att hålla rätt på Lena. Bönan som är lite osäker så här den andra dagen i nya hemmet håller sig nära matte. Precis som det ska vara.

Halsband och koppel på
Efter några dagar sätter matte på Bönan ett halsband och ett koppel. Hon bär ut Bönan så att de kommer en bit hemifrån. Nu har Bönan börjat känna igen sig och när Bönan är på marken kissar hon och så går promenaden hemåt. Det är inget tjafs om att valpen vill åt ett annat håll. Valpen vill hem och går gärna efter matte.

Nej det får ni inte
Precis som för alla valpägare får Lena många frågor av grannar och andra om de får hälsa på valpen. Lena säger alltid tvärt nej. Golden är inga hundar som behöver tränas på att möta främlingar. Det räcker med familjen och deras besökande vänner.

Samma sak gäller med mötande hundar. Bönan har en egen flock hemma och behöver inte lära sig att hälsa på mötande hundar. Man blir inte så populär när man säger nej men man får en valp som tidigt lär sig att strunta i mötande människor och i andra hundar. Tids nog ska Bönan få träffa andra hundar och främmande människor men inte nu.