Uppfödare visar hur hon gör del 2

Lär sig vara passiv på en angiven plats
Trygghet är förstås viktigt för alla hundar både unga och gamla men lite extra viktigt är det för en valp. Den första tiden efter att man tagit hem en valp är valpen helt naturligt lite osäker och håller sig gärna mycket nära sin nya flock. Detta har Bönans matte Lena dragit nytta av när det gäller att få Bönan att koppla av och vara stilla på en angiven plats.

För mycket, mycket länge sedan gick Lena en apporteringskurs där det ingick att lära hundarna att koppla av under en lång ansträngande jakt. Hundarna måste lära sig att koppla av annars orkar de inte utföra sitt arbete. Fysiskt orkar de springa en hel dag men de blir trötta i huvudet och måste lära sig att koppla av mellan arbetsinsatserna.

Tränar på nytt ställe
Lena kom på hur hon skulle göra när hon anlände till sommarstugan på Möja med Bönan första gången. Bönan sprang nyfiket omkring och undersökte stugan. Bönan fick lite mat, rastades och inne i stugan satte sig Lena ned i en fåtölj med en bok. Vid sina fötter lade hon sin tröja som hon hade haft på sig. Det tog inte många minuter innan Bönan som nu var trött efter båtresan och alla nya intryck lade sig tillrätta på mattes tröja och somnade in.

Detta upprepade nu Bönans matte på alla nya ställen de besökte. Nosa runt lite först, lite mat, lite rastning och så vila på mattes tröja. Redan efter en vecka var Bönan införstådd med rutinen då valpens lillmatte Therese skulle ha hand om valpen en dag. Bönan fick följa med till stan och åka buss och tunnelbana och följa med och fika.

Efter alla nya intryck var Bönan trött och somnade sött på lillmattes handväska på golvet. Och så har det fortsatt. Bönan somnar nästan överallt på något som doftar matte.