Utställningsträning

Om du vill visa din valp/hund på utställning gäller det att vara väl förberedd. Hunden ska vara trimmad i god tid före utställningen, ren och fin. Den ska kunna stå stilla i ett par minuter och kunna trava fint vid din sida.

Tänk på att domaren inte har så mycket tid att se på varje ekipage, när domaren ser på just dig och din hund gäller det att den verkligen står fint.

Förberedelser
Det är oartigt mot domaren att komma med en smutsig hund. Om du inte gjort i ordning din hund på bästa sätt har den inte samma förutsättningar som de som är ordentligt iordninggjorda, även om du har en bättre hund. Det kanske inte är någon idé att slösa bort pengar på anmälningsavgiften om du inte har förberett dig och din hund på bästa sätt.

Trimning och badning
Anmälningstiden går ut ungefär tre veckor innan utställningen. Ta hjälp av din uppfödare med råd om trimning om du har en ras som måste trimmas. Om du inte har din uppfödare inom räckhåll, kanske hon kan hänvisa dig till någon som kan trimma din valp på närmare håll. Kanske är valpen i full päls när du anmäler den och har tappat både hull och päls till utställningsdagen, fundera på om det verkligen är rättvist mot din valp att visa upp den. Ibland går det fort för valparna att växa ur sig, de blir helt plötsligt högbenta och uppdragna i ljumskarna, tunna och ser ut som förväxta tonåringar. Kanske är det då bättre att vara hemma, om man inte vill ställa ut för träningens skull förstås.

Har du en valp med mjuk och flygig päls, bör du kanske bada den i god tid (cirka en vecka) innan utställningen. Tänk då på att den inte får smutsa ner sig igen innan utställningen. Har du en valp med lite fetare päls, ska du bada den precis innan utställningen. Har valpen lockig och vågig päls, bada den även då i god tid innan så att du verkligen kan lägga ner pälsen på ryggen. Tänk på att rygglinjen verkligen ska vara rak och att den störs av en lockig päls som står åt alla håll.

Om du har en relativt ren hund med päls som ligger fint på ryggen, låt då bli att bada valpens rygg. Bada bara ben, svans och under magen på valpen.

Träna valpen att stå fint
Din valp ska kunna stå stilla i ett par minuter och också kunna trava fint vid din sida utan att hoppa och skutta i ringen. Detta kan du träna med din valp hemma. Ställ valpen på ett bord och med hjälp av lite godis försöker du få valpen att stå still. Försöker den sätta sig, sätter du ett finger i ljumsken och säger ”stå” och ger valpen lite godis.

Ställ dig framför valpen med godis i handen, gott godis, säg ”stå” när valpen tar godiset och står framför dig. Prata lite snällt och vänligt med valpen så att den lyssnar på dig och säg ”stå”. Än spelar det ingen roll hur valpen står, bara den står. Hur valpen ska stå, får du lära den när valpen lärt sig vad stå är. Det gör du bäst när valpen ställer sig ordentligt på kommandot ”stå”.

Om valpen försöker ta några steg fram mot dig, parera med ditt ena ben, ta bort godiset, så förstår valpen att den inte ska gå framåt.

Sätter sig valpen, säger du ”sitt”, backar lite, håller fram godiset så att valpen får lukt på det och reser sig mot dig och godiset och då säger du ”stå” igen.

Gör likadant om valpen hoppar upp mot dig, ta bort godiset, parera med din kropp och börja om igen. Visa godiset, backa lite, bjud godis och säg ”stå” när valpen verkligen står.

Till slut, efter lite träning, förstår valpen att den ska stå och du kan vänta längre och längre med att ge godis. Den står själv och väntar på att få godis. Här kan du också lägga in ett kommando till, ”vifta”, om du vill att valpen ska vifta på svansen.

På hemmaplan är det lättare att lära valpen, där det inte händer så mycket annat runt omkring. Du kan påbörja träningen inomhus för att sedan stegra aktiviteterna kring er.

Koppelträning
På samma sätt gör du med valpen när du ska lära den att gå fint i koppel. Sätt på utställningskopplet hemma och lär den att gå fint i trav vid din sida. Valpen ska trava på med ganska bra fart så att domaren verkligen kan se hur den rör sig.

Om valpen hela tiden vill nosa på marken prata lite med den och öka takten lite, så höjer valpen automatiskt huvudet. Sakta sedan farten när valpen springer fint och ge beröm när den gör rätt.

Stanna ibland och öva lite stå med godis så att det inte bara blir spring. Ge mycket beröm när valpen gör rätt. Kom ihåg att det är av berömmet den lär sig. Det ser alltid trevligare ut om du har bra kontakt med din valp i ringen.

Utställningsgodis
På utställning måste du använda godis som är lite extra, inte bara det vanliga vardagsgodiset. Det är en stor kraftansträngning för valpen och då gäller det att ha lite extra att locka med. Använd gärna kokt lever, köttbullar eller korvbitar. Tänk på att du måste ha fickor på dina egna kläder, för att ha godiset i. Du måste ha dina händer fria när du ska ställa upp din valp framför domaren.

Inför utställningen
Ungefär en vecka innan utställningen får du ett utställnings-PM, där det står att läsa om utställningen; hur många hundar som är anmälda, vilken ring du ska vara i, vägbeskrivning och du får också din nummerlapp. Om du inte fått din nummerlapp med i kuvertet innebär det att det är något som felas med din betalning. Ta med kvitto på inbetalningen, så kan du lösa ut din nummerlapp när du kommer till utställningsplatsen.

Nummerlappshållare
Nummerlappen ska fästas med en speciell nummerlappshållare eller med en säkerhetsnål så att domaren kan se vilket nummer du har. Det brukar nästan alltid finnas försäljning av hundartiklar på utställningsplatsen, och där kan du köpa en hållare till nummerlappen för en billig peng.

Använd utställningskoppel
Och kanske även ett utställningskoppel. Du ska använda ett utställningskoppel eftersom det inte är lika framträdande som ett vanligt koppel. Domaren ser mer av valpen med ett mindre och lättare koppel än det vanliga som kanske är ett brett läderhalsband med tillhörande koppel. Det får du använda hemma. Det är trevligt om du har samma färg på kopplet som du har på dina egna kläder.

Hur går det till
Åk gärna och titta på en utställning innan du prövar att ställa ut själv. Det känns alltid bättre om man vet hur det går till innan man själv ska ställa ut. Var ute i god tid. Har du inte ställt ut tidigare behöver din valp mycket tid på sig att titta på alla de andra valparna och att lugna ner sig lite. Låt inte din valp hälsa och leka med alla utan försök få valpen koncentrerad på dagens uppgift. I morgon kan valpen få leka och springa lös igen.

Ringsekreteraren ropar in er i ringen i nummerordning, det lägsta numret står först. Du ställer upp din valp så att domaren kan se hur den ser ut. Och här gäller det att valpen verkligen står fint just när domaren sveper förbi med blicken. Ni får alla springa runt ett par varv för att domaren ska kunna se valparnas rörelser.

Individuell bedömning
Sedan börjar den individuella bedömningen på en hund i taget, även här i nummerordning. Du ställer upp din valp framför domarbordet, så att domaren ser valpen från sidan. Var beredd att även här i god tid ställa upp valpen så att du är klar när domaren tittar på valpen. Domaren känner igenom valpen, framifrån och bakåt, tittar på tänder och på hanar känner efter testiklar.

Springa i triangel
Sedan ska du springa i en triangel från domaren, så att domaren först kan se valpens bakbensrörelser när du springer bort från domaren, sedan sidorörelserna och till sist frambensrörelser när du springer tillbaka mot domaren. Ibland vill domaren även se valpen springa fram och tillbaks för att kunna se fram- och bakbensrörelser. När det är klart ställer du upp valpen igen och domaren skriver en kritik som du sedan kan hämta och läsa.

Domaren dömer hunden idag
När domaren så gått igenom alla valparna på samma sätt, ska ni in igen för att domaren ska kunna placera er i den ordning som han vill ha er för dagen. Här gäller det återigen att du ställer upp din valp så fint som möjligt så att domaren ser hur den ser ut när han tittar på er. Domaren vet inte hur din valp såg ut igår eller i morgon, utan han placerar valpen efter det han ser just nu i ringen. Han placerar sedan de fem som är bäst för dagen och tackar er andra för er medverkan.

Rastad innan
Valpen ska vara ordentligt rastad innan den ska in i ringen. Om det är smutsigt ute, rasta i god tid, så att du hinner få valpen torr och fin igen. Utställningsdagen tar du med matsäck och en stol att sitta på till dig själv. Liggunderlag, vatten och vattenskål, valpens vaccinationsintyg och kanske även mat till din valp. Har du en valp som mår illa i bilen, ge valpen mat när den kommer fram istället, så slipper du kräks i bilen.