Viktigt för valpen

 1. Var alltid konsekvent och gör på samma sätt, det underlättar inlärningen.
 2. Skapa rutiner för valpen. Samma sak på samma tid varje dag. Då anpassar sig valpen snabbt till livet med dig och din familj och blir trygg.
 3. Att valpen får vila. Valpar mellan 8 veckor och upp till sex månader behöver sova och vila mycket. Skapa naturliga vilopauser efter att valpen har ätit och varit ute. Ge valpen något att tugga på och låt den vara ifred en stund. Den somnar snart.
 4. Ge valpen ett bra hundfoder. Det uppfödaren rekommenderar brukar vara bra. Men om du byter foder läs då inte bara på fodersäcken där det står hur mycket mat valpen ska ha. Titta på valpen. Den ska inte vara för smal och inte för tjock. Fråga uppfödaren om du är osäker.
 5. Låt valpen vara ifred. Nio av tio valpägare håller på alldeles för mycket med sina valpar. Det kelas och leks så mycket att till slut tröttnar valpen på dem. Det gör att när valpen är lös ute, springer den hellre fram till främmande människor och hundar, än att hålla reda på sin husse eller matte.
 6. Valpträning. Om man istället för att hålla på och leka med valpen inomhus istället nonchalerar den lite och sedan tränar med den på ett positivt sätt så får du snabbare en lydig hund. Träna valpen flera gånger om dagen, men bara några minuter i taget. T ex att den ska sitta innan den får mat eller att den ska titta på dig innan den släpps lös. Det är också träning, men tar bara några sekunder.
 7. Avled det mesta buset i början. Om du nejar och fyar allt valpbus kan du få en valp som inte vill vara tillsammans med dig. Använd bara NEJ när det är något viktigt du vill avbryta.
 8. Gå en valpkurs, då får din valp träffa andra valpar av olika raser under kontrollerade former.
 9. Social- och miljöträna valpen.
 10. Lär valpen att koppla av.
 11. Lär valpen att gå i koppel.
 12. Träna kontakt med din valp.
 13. Träna hunden att komma på inkallning.
 14. Skrik inte åt valpen. Hundar och valpar har utmärkt hörsel. Börjar du med att höja rösten åt valpen kommer den inte att lyssna på dig efter ett tag. Sänk rösten istället, ingen lyssnar på en gaphals.