Vilken hund vill du leva med?

Du vill ha en hund. Du har kommit fram till vilken ras som passar dig och du vet också om du vill ha en tik eller hane. Du har letat på nätet, pratat med hundfolk, funderat, undersökt och valt kennel och uppfödare med omsorg.

Du får hem din valp och nu har du fullt upp med att lära den sitt namn, att bli rumsren, att inte tugga på möbler, att komma när du ropar och mycket annat.

Du har köpt flera hundböcker och kanske anmält dig och din valp till en hundkurs. Jättebra alltihop, men har du tänkt på hur du vill att din hund ska vara och uppföra sig som vuxen? Vad är viktigt för dig? När du vet vad det är så ha det hela tiden i åtanke när du tränar och lever med din hund.

En valp som hela tiden eller ofta blir tillrättavisad blir säkert lydig och kanske följsam men hur mår den och hur påverkar det er relation?

Alla vill ha en trevlig hund
De flesta tränar sina hundar för att få dem att uppföra sig väl. Frågan är hur de tränar dem och hur resultat blir. Jag bor i ett hundtätt område och möter dussinvis med hundar dagligen när jag kommer med mina två golden retrievers. Man kan och ska inte jämföra raser, det är inte naturligt för alla hundraser att gå med högt huvud och en glatt viftande svans. Men jag blir beklämd av möten med hundar som ser helt avstängda ut. Alternativet är inte roligt det heller, hundar som kastar sig ut i kopplet och skäller och drar i kopplet. Jag ska akta mig för att dra förhastade slutsatser men det här är hundar jag möter nästan dagligen i parken. Vi bor nära en fin skog, bara fem minuters promenad från parken, jag möter få av dessa hundar där.

Lugn är lika med trevlig
Under de dryga 20 år som jag levt tillsammans med både två, tre och fyra hundar samtidigt har jag noterat att den hund som mina vänner och bekanta tycker mest om är den som är lugnast. Den äldre något mer sansade hunden får alltid kel och beröm för att den är så fin medan de yngre livligare hundarna anses som jobbiga.

För mig är det självklart att sätta undan hundarna i ett angränsande rum, så de ser vad som händer, bakom en grind så besökande inte ska behöva umgås med mina hundar.

Jag tänker att man kanske inte vill ha glada hundar särskilt inte om de är storvuxna. Hundar kan vara både glada och väluppfostrade, det handlar om hur vi tränar dem, men lika mycket om hur mycket vi engagerar oss i dem och hur roligt hundliv vi låter dem få ha.

Var noga med dina kriterier
Hur du behandlar, tränar och belönar din hund kommer att spegla din vuxna hund det är jag etthundra procent säker på. Det finns massor med olika sätt att träna sin hund och att belöna den. De flesta vet idag att det snabbaste och effektivaste sätter är att träna med en positiv attityd och gör det.

Titta på kursledarens/uppfödarens hundar
Om du har möjlighet så titta på din kursledares hund. Den är förstås mycket lydig, men är den glad? Alla hundar är inte clowner som boxrar, mopsar och retrievers men även en rottweiler och schäfer kan visa att den är glad och att livet är toppen.

  • Alla är hundar är individer. En duktig hundtränare har en omfattande repertoar av olika sätt att träna olika moment. Det finns inte bara ett sätt att lära en hund att t.ex. ”stanna kvar” det finns säkert 20 olika sätt. Som hundtränare behöver du vara kreativ och tydlig med vad du vill av hunden.
  • Träna inte den hunden som du vill ha, träna hunden du har efter dess förutsättningar.
  • Belöna hunden med något den uppskattar mycket och variera belöningarna mycket.
  • Sätt gärna mål för hur du vill att din hund ska bli som vuxen men var beredd på att vägen dit sällan är enkel eller rak.
  • Låt det få ta tid. Ha tålamod och lek mycket med din hund.
  • Träna med en erfaren hundperson som själv har glada och lydiga hundar.

Avslutningsvis hur är då mina hundar? Jodå de är hyfsat lydiga och följsamma för det mesta, men jag har inte en absolut lydnad på någon av dem och det är helt i sin ordning. Men jag har två glada hundar som inte viker från min sida och som tittar på mig med glitter i ögonen, något som jag är oerhört nöjd med.