Vinnande vänskap

En solig sensommardag 2008 träffar jag Barbro och Anna och deras golden retriever ute på Nacka brukshundklubb. Att prata med Barbro och Anna och se deras duktiga hundar arbeta var som att få en vitamininjektion. Man blir helt enkelt glad av att träffa dem, deras entusiasm för hundarna och träningen är mycket smittande. Att både Barbro, Anna och deras hundar har roligt när de träffas och tränar framgår klart och tydligt, det skrattas mycket och ofta.

För elva år sen träffades Barbro Mörck och Anna Keijser på en apporteringskurs. Det var början på en givande vänskap trots en åldersskillnad på nästan 40 år. Anna och Barbro tränar hund tillsammans och numera tävlar de också ihop.

Båda två har hållit på med apportering och viltspår men det var tävlingslydnaden och intresset för att träna och tävla i bruks som förenade dem.

Anna och TexAnna Keijsers goldenhane Tex 7 år, SSPCH SLCH Grelzgårdens Texaz Trut, är i skrivande stund den enda golden retriever på ett par år som har dessa championat.

SSPCH står för svensk spårchampion som är en ganska ny titel. Det kallades tidigare SBCH (svensk brukschampion) men numera får enbart hundar av bruksras kallas så. Den enda skillnaden på titlarna är att det inte behövs en 2:a på utställning.

Annas Tex är en pigg hund med massor av energi vilket han utlopp för när han tävlar i bruksgrenen spår. Till skillnad från tävlingslydnaden där man enbart tävlar i lydnad så innehåller brukset så mycket mer. Under en tävlingsdag i elitklass måste Tex prestera bra i fyra olika grenar. De innehåller alltid platsliggning med skott, ett uppletande av okända föremål, ett 1500 meter personspår samt ett lydnadspass.

Att han är en duktig apportör har han nytta av i uppletandet av föremål. I en sökruta som är 50 x 50 meter har ett antal personer trampat omkring och lagt fyra för Tex helt okända föremål. Dessa ska letas upp och apporteras in inom av loppet av fem minuter.

Vid platsliggning med skott gäller det att ha en skottsäker hund som klarar av att ligga fem minuter bredvid många andra hundar när en skytt står bakom och skjuter och med hundägare utom synhåll. Vid spåret så ska Tex själv söka upp spåret som går genom en ruta som är 30 x 40 meter och sedan följa det och plocka upp sju pinnar som är 2 x 10 cm samt en lite längre pinne som är den sista. Dessa pinnar är inte markerade på något sätt. Spåret läggs ca två timmar innan av okänd person.

Tex älskar att spåra och Anna har planer på att även meritera i viltspår men det får vänta tills han inte tävlar i bruks längre. Anlagsprovet klarade han dock av som ett-åring. Viltspåret bör inte bli problem för en erfaren spårhund.

Enligt Anna är det Tex stora portion av ”will to please” samt hans stora arbetskapacitet som gör honom till den duktiga bruks- och lydnadshund han är i dag. Anna tränar nästan varje dag men korta pass. Det som Anna anser är viktigt är att ha bra träningskamrater, tålamod och inte ha för bråttom, samt inte minst att ha roligt med sin hund.

Barbro och Tooti
Barbro Mörck köpte sin första golden retriever redan 1964 av Mona Lilliehöök. Sedan dess har det alltid funnits ett par golden hemma hos Barbro. Den senaste Tooti 7 år, S(u)CH LP 1 Sangold Monstrar Ut I Solen, köpte hon när hon var 72 år fyllda.

Att som pensionär skaffa sig en stor och aktiv hund var det flera goldenuppfödare som stod lite undrande inför. För Barbro var åldern inte något att oroa sig för. Hon inledde bruksträningen med Anna som instruktör. Om något skulle hända Barbro tar Anna hand om hundarna. Dessutom kan Barbro inte tänka sig att byta från golden till en pjutthund som hon säger bara för att hon är lite äldre. Det ska tävlas och tränas och inte bara gå små luspromenader.

Barbro hinner dock inte träna så mycket som hon önskar då hon har en handikappad man att ta han om. Det är svårt att komma ifrån många timmar i sträck, men flera gånger i veckan träffas Anna och Barbro och tränar sina hundar.

Tooti är inte bara en lydnads och brukshund, hon är utställningschampion också. Barbro ställer dock inte ut henne själv utan det gör uppfödarna Christer och Lena Flodfält. Tooti har även haft en kull valpar, och ur den kullen är det några hundar som meriterat sig både på utställning, jakt lydnad och bruks.

Barbro som idag är 79 år fyllda tävlar Tooti i högre spår och har målet att bli uppflyttad till elitklass. Sedan i höstas får någon annan ta spåret då Barbro fått dispens från det pga artros, övriga delar klarar hon själv.

Enligt både Anna och Barbro är Tooti en mycket säker och trygg hund. Hon är pigg och glad med alla och hälsar glatt på den som pratar med henne. Ibland behöver Barbro hjälp med hundpassning och lämnar Tooti till Anna eller till uppfödarna och hon är lika glad var hon än är. Det är något som Barbro är glad men också lite ledsen för. Man vill ju gärna betyda något speciellt för sin hund, men Tooti älskar allt och alla. Både Tooti och Tex har medverkat i ett flertal reklam och spelfilm och bägge har varit populära och omtyckta av filmteamen. Förhoppningsvis har både Tex och Tooti många tävlingar kvar att vinna. Lycka till!