Aktivering av den äldre hunden

Text: Lisbet Helleberg

När vi väljer att ta hem en hund tar vi på oss ett ansvar för hundens liv. Hela hundens liv. Bara för att hunden blir äldre och inte orkar på samma sätt som när den var ung så ska den inte sättas på undantag. Men det är lätt att det blir så. Hunden gör inte så stort väsen av sig som tidigare och vi ser den som gammal och trött när den kanske bara är gammal och uttråkad.

Precis på samma sätt som hunden behöver få mat och vatten behöver den även få mental stimulans – även som gammal.

För en äldre hund kan det vara mental stimulans att få följa med till olika platser även om det bara att promenera ned till garaget eller till tvättstugan. Att få följa med på besök hemma hos andra är också en aktivitet för en gammal hund. Eller kanske bara följa med ut och åka bil om hunden tycker om det. Försök att skapa ett omväxlande liv för din hund. Att åka till nya platser för att promenera är en slags aktivering. Hunden ser sig omkring, nosar runt och lyssnar efter andra ljud och får nya upplevelser.

Lära sig nya saker
Det sägs att det första året är den tid då hunden är som mest mottaglig för att lära sig nya saker. Men även äldre hundar kan lära sig nya konster och tricks och det ganska snabbt. Hunden har inte blivit korkad bara för att den är äldre.

Apportering
Med vår bärglada ras kan man förstås fortsätta med apportering hur länge som helst. Naturligtvis kan vi inte ha samma krav på snabbhet som vi har med den unga hunden. Huvudsaken är att hunden tycker det är roligt att ut och söka av ett område och hämta in apporterna.

Apportering innehåller allt en äldre hund behöver. Den får röra på sig och använda sin näsa när synen kanske försämrats på äldre dagar. Att träna dirigering tycker också många hundar är riktigt roligt. Det moment som de hundar som ser sämre kan ha problem med är markeringarna.

Uppletande av föremål
Uppletande av föremål är ett moment i Svenska Brukshundklubbens brukstävlingar. Hunden ska inom fem minuter ha genomsökt ett område på 50×50 meter och ska utan hjälp från husse/matte hitta och apportera in fyra olika föremål som ligger gömda i rutan. Jag provade att lära Smilla uppletande av föremål. Det tog bara en kvart så hade hon förstått. Säkert inte helt efter regelboken men hon letade kvick upp föremålen och kom in och lämnade av dem.

Jag visade henne fyra föremål, en handske, en av husses strumpor, en liten pinne och en boll. Sedan placerade jag ut dem i ett mindre område på tomten om ca 15×15 meter. Det råkade vara skymning ute när jag gjorde det men då använder hon näsan mer än synen vilket borde vara bra. Hon fick dock sitta och titta på när jag gick omkring i buskaget. Sedan släppte jag henne på ”sök apporten”. För en van apportör är det här inga problem och det var det inte för Smilla, och hon tyckte att det var riktigt skojigt.

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan lära din hund oavsett om den är gammal eller ung.

Olika typer av spår är uppskattat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *