Att placera om en hund

Ibland blir inte hundköpet som man tänkt sig. Man kan ha förberett sig ordentligt och planerat i lång tid och valt både ras, uppfödare och valp med stor omsorg och så blir det ändå inte rätt.

För en uppfödare är det inte konstigt att man kan behöva placera om en hund om den inte fungerar i kenneln eller av någon annan anledning. För en familj som tagit hem sin valp kan det vara ett svårt och ångestladdat beslut att fatta.

Skälen till varför man som hundägare vill eller måste omplacera sin hund kan vara många. Det t.ex. kan bero på att;

 • Man har inte den tid och energi som hunden behöver.
 • Hunden fungerade inte på hunddagiset och nu saknas hundvakt om dagarna.
 • Allergi.
 • Hunden fungerar inte tillsammans med barnen.
 • Hunden fungerar inte ihop med de andra husdjuren.
 • Mentalitet hos hunden, den är för vek, visar aggressivitet eller liknande.
 • Man trivs inte med hunden och hundägandet blev inte som man tänkt sig.

Mycket tyck och dåligt samvete
De som placerar om sin hund p.g.a. allergier har för det mesta omgivningens förståelse för att man måste omplacera hunden och uppfödaren hjälper säkert gärna till att finna ett nytt hem till hunden.

För de som har en hund som det av någon anledning inte fungerar med, då är det inte lika enkelt. Förutom att man är ledsen för att man inte får det att fungera med sin hund, kan det kännas som om man har misslyckats som hundägare.

Men även en erfaren hundägare kan placera om en hund om den inte passar. Men då handlar det ofta om att hunden saknar de kvalitéer som hundägaren var ute efter. T.ex. en hund som ska användas till fågeljakt men som saknar en stark apporteringslust.

Hundar lever i nuet
Att placera om sin hund och låta den komma till ett annat hem där den har bättre förutsättningar att trivas, är inget man ska må dåligt över. Det ska man vara glad för.

Hundar är hundar och de lever lyckligtvis i nuet. Hundar har inte samma känslor som vi även om de tydligt kan visa vem de tycker om och vem de inte tycker om.

En hund som kommer till ett nytt hem, där den får sina behov tillgodosedda anpassar sig snabbt. Det ligger i hundens natur att göra det. Det ligger däremot inte i hundens natur att tänka tillbaka, de lever här och nu.

Be om hjälp
Prata med din uppfödare om dina ev. problem. Många uppfödare har bra kontakter och kan hjälpa dig med att hitta en ny familj till din hund. Många uppfödare ställer även upp med att omgående ta tillbaka hunden och hittar sedan ett nytt hem åt hunden.

Ha inte dåligt samvete om du behöver eller vill omplacera din hund, du gör förhoppningsvis hunden en stor tjänst. Ingen hund ska behöva bo i ett hem där den inte är önskad fullt ut. Det mår varken hund eller hundägare bra av. Var inte självisk utan tänk på hundens bästa.

Tårarna torkar till slut och förhoppningsvis får hunden ett långt och gott liv tillsammans med någon annan.

One thought on “Att placera om en hund

 1. Är den franska bulldoggen kvar?
  Min son har en likadan, som jag passar lite då och då. Har själv haft en boxer. Är uppvuxen med hundar.
  Hälsar
  Peggy Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *