Gammal eller bara utttråkad

I början av april började min äldsta hund att halta på ett framben. Han hade farit in i skogen efter något kul och kom linkande ut ur skogen så något hade uppenbarligen hänt. Det blev till att vila och bara gå korta promenader i 14 dagar. Då ingen bättring syntes efter det var det dags för ett besök hos veterinären som inte fann något utan ordinerade lugna promenader och värkmedicin. Efter ca fem veckor blev han bättre och fick börja röra sig löst men fortfarande inga långa vilda promenader i skogen.

I takt med att hältan blev bättre förändrades min glada spelevink till en gammal trött hund. Men så slog det mig han hade haft det tråkigt under lång tid och nu visade han tecken på att vara deprimerad, så kan en tidigare så pigg hund inte ha det. Det blev till att tänka till. Vad kan man göra med en äldre hund som måste ta det lite lugnt ett tag till?

Cirkuskonster
Varför inte lära in några nya cirkuskonster? Gamla hundar kan visst lära sig nya saker. Det handlar mer om hur du är som hundtränare än om hundens förmåga till nyinlärning.

Tävlingslydnad
Det finns en mängd moment som inte går så villt till som man kan träna. Fotgående är ett sådant moment. Vi tränar höger om, vänster om, helt om och att gå sakta samt stegförflyttningar.

Nosövningar
Olika slags nosövningar kan också gå lugnt. Jag började träna lydnadsmomentet vittring och apportering vilket var mycket uppskattat. Men även en sådan enkel övning som att leta godis ute är uppskattad. Min hund som tidigare tävlat i lydnad visste inte till sig av lycka över att få träna igen och jag mådde förstås dåligt över att jag försummat honom en tid.

Det är säkert fler är jag som glömmer bort att även en äldre hund eller en skadad hund behöver få ha kul varje dag. Hundar lever i nuet så skaka av dig ev. dåligt samvete och gå ut och gör något skoj med din hund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *